fbpx

Meso AC – földön járó megoldás a kukorica gyomirtásban

Írta: Szerkesztőség - 2011 április 26.

Legnagyobb területen termesztett kapásnövényünk növényvédelme nem túl bonyolult. A megfelelő gyomirtási technológia és ezen belül a megfelelő gyomirtó szer kiválasztása azonban már nem könnyű feladat. A Makhteshim új gyűjtőcsomagolású gyomirtó szere, a Meso AC, ebben nyújt segítséget 2011-től.

A csomag egyik eleme az egyszikűek ellen jól bevált Acenit A 880 EC. Az acetoklór hatóanyagú készítmény felhasználható vetés után – kelés előtt, valamint kelés után a kukorica 2-3 leveles fejlettségéig. A másik elem a mezotrion tartalmú Caluma* (480 g/l), amely kiváló hatékonyságú a kukoricában előforduló, magról kelő kétszikű gyomnövények ellen. A két készítmény így lefedi a legfontosabb egy- és kétszikű gyomnövények spektrumát és rendkívüli rugalmasságot biztosít a kijuttatásban. Kiemelkedő hatékonyságot biztosít a magról kelő fenyércirok, kölesfélék, muhar-fajok, kakaslábfű, selyemmályva, disznóparéj-félék és libatop-félék ellen.

A Meso AC kijuttatását tavaszi csapadékviszonyok, a terület gyomfertőzöttségének erőssége, illetve a gyomirtási kapacitásunk alapján szabadon választhatjuk meg. A kukoricatermesztés tradicionális gyomirtási technológiája a vetés után, kelés előtti kijuttatás. Csapadékos tavaszon, ha a terület a kezelést követő két hétben megfelelő bemosó csapadékban részesül, a Meso AC a teljes termesztési szezonra gyommentességet biztosít. Hosszú tartamhatásával a későbbi gyomkelést is megakadályozza.

Száraz tavaszon, ha a kukorica vetése utáni időszakban nem várható jelentős csapadék a Meso AC felhasználható korai posztemergensen. A kezelést az egyszikűek tömeges kelésének időszakában célszerű elvégezni, a kukorica 2-3 leveles fejlettségéig. A korai állománykezelés előnye, hogy hatékonysága nem függ a csapadéktól. A már kikelt gyomokat levélen keresztül elpusztítja, a talajra kerülő gyomirtó szer pedig tartamhatást biztosít a később kelő gyomokkal szemben.

Amennyiben a területen erős az egyszikű fertőzöttség és nehezen írtható kétszikűek (szerbtövis, selyemmályva, csattanó maszlag) megjelenésére is számítunk, lehetőség van az osztott kezelés elvégzésére is. Ilyenkor az Acenit A 880 EC preemergens felhasználása javasolt, melyet a kukorica szögcsíra állapotáig kell elvégezni. Ez a kezelés a magról kelő egyszikűek ellen biztos hatást ad a teljes tenyészidőszakra és megvárhatjuk a későn kelő kétszikűek megjelenését. A Caluma levélen keresztüli hatásának köszönhetően a fejlettebb – 6-8 leveles – kétszikűek ellen is hatékonyan alkalmazható. A készítmény a kukoricára teljesen szelektív, a kijuttatás időpontját a gyomnövények fejlettsége határozza meg.

A csomag tartalma: 10 l Acenit A 880 EC és 1,5 l Caluma, amely 5 ha kukorica gyomirtására elegendő.

A Meso AC-ról bővebb információt olvashat a www.mahun.hu címen, vagy keresse a Makhteshim kereskedelmi képviselőit!

Dr. Lukács Domonkos

Makhteshim Agan Hungary Zrt.

*A Caluma Syngenta bejegyzett márkaneve