fbpx

Mosolygós almák, kíváncsi termelők Nyírmadán

Írta: Kristóf Imre - 2018 augusztus 17.

A szemnek is gyönyörű, igazi „piacos” almáktól roskadozó fácskákat láthattak az érdeklődők Poór Miklós nyírmadai almáskertjében augusztus 8-án. A KITE Zrt. és az Arysta LifeScience Magyarország Kft. kertszemlével egybekötött almatechnológiai- bemutatójára az ország távoli vidékéről is jöttek érdeklődők.

 „Szeretettel csinálok itt mindent, mert anélkül nem ér semmit az egész” – vallja Poór Miklós a  bemutatón sokak által méltán csodált 16 hektáros almaültetvény tulajdonosa, akit arra kértem, hogy mutassa be a gazdaságát:

1980 óta foglalkozom almatermesztéssel. Előbb csak kis területen, majd 1996-ban az akkori viszonyoknak megfelelően kezdtem korszerű ültetvényt telepíteni, ami mára elöregedett ezért meg kellett szüntetni.  Úgy döntöttem, hogy váltani kell fajtát, technológiát is, ezért 2015 őszén kiszedtük a régi ültetvényt és a következő év május 9-én kezdtük meg az első fák telepítését, most a jégháló közbeszerzése folyik.

Ez családi gazdaság?

Igen az. Péter fiam folytatja majd a munkát tovább, ő kertészmérnök. A nejemmel együtt hárman visszük a gazdaságot.

Mekkora a teljes területük?

35 hektárunk lesz összesen, mert jövőre folytatjuk az „új hullámot”. A mostani 16 ha-hoz ültetünk még 14 ha-t, így 30 ha lesz az új telepítésű jéghálós ültetvényünk, és van még 5 ha ami 13 éves almafákból áll.

Ezen a bemutatón is mindenki azt kérdezi, hogy milyen fajtát ültessünk?

Minden évben változnak az igények, nehéz előre ezt kitalálni. Én úgy gondoltam, hogy Idared az mindig kell, 20%-ban telepítettünk. A Gála fajtakörből több is van: Buckeye, Schniga SchniCo. A Jeromine, Golden Reinders, és a Jonagold legújabb változata a Red Jonaprince telepítésével gyakorlatilag 5 fajtánk van és nem is akartunk többet, mert ezek már beváltak. Vannak új világfajták mint pl. a Fuji ami Nyugat-Európában felkapott, de én kivárom amíg itt is keresni fogják a vevők.

Milyen az ültetvény talaja, a sor és tőtávolság mekkora?

Ramann-féle rozsdabarna erdőtalajunk van, 32 a kötöttségi száma. Az 1%-ot éppen eléri a humusztartalma. Itt az új gyümölcsös nem szűz földbe került, ezért a talajuntságot is vizsgáltuk. Az Olaszoknál érdeklődtem, mert ők gyakran cserélik a területen a fajtákat. Ők 700 q/ha szervestrágyával megoldják a problémát. Én is igyekeztem ezt betartani, de mi nitrátérzékeny területen vagyunk, ezért csak 340 q-t szabad kijuttatni. Az Idared fajtánál 71 cm-es tőtávon vannak az oltványok 4000 fa/ha sűrűséggel, a többi 83 cm-es tőtávra lett ültetve, 3450 fa van így egy hektáron, egységesen 3,5 m sortáv mellett.

Mekkora termésre számít az idén?

Tavaly 2. nyaras volt az ültetvény, átlag 220 q/ha termés jött össze. Az idei termésnél a Red Jonaprince az 500 q-t közelíteni fogja, de a többinél is legalább 400 q/ha-t várok.

Milyen gyakorisággal és mekkora mennyiséggel öntöznek?

Mérjük a talajnedvességet folyamatosan, 5 szonda van lehelyezve. Ennek alapján most naponta 3×1 órát öntözünk. Ezt szemre, vagy megérzésre nem lehet csinálni. Két kutunk van: egy új 1000 liter/perces hozamú, 84 m mély, melyet 2016-ban furattunk, és egy régi kisebb amiről ellátjuk a permetezést is. Tápoldatozónk is van. A vizünk vastartalma sajnos nagyon magas, negyvenszerese a kívánatosnak, ezért ezzel sokat küzdünk.

Milyen árakra számítanak?

A Gálát holnap megkezdjük szedni, a piaci árak nem túl jók, de azért szeretnénk a 120Ft-os kilónkénti árat legalább most az elején megkapni mert, ha bejön a dömping és a lengyel alma is megjelenik a piacon, egy nagy árzuhanás fog bekövetkezni, akár 50-60 Ft-ra. Most kezdjük a szedést és folytatjuk egész október közepéig. A tavalyi egy nagyon jó év volt, az idei valószínű, hogy nehezebb lesz, de bízom a jövőben ezért is telepítünk megint.

Ez itt saját erős beruházás vagy hitelből lett finanszírozva?

Ez saját erős és támogatás is, ahogy a pályázatot beadtuk én rögtön belekezdtem a telepítésbe, saját felelősségemre viselve a kockázatot ha nem nyerek.

Milyen pályázat volt?

Ültetvény telepítési pályázat, öntözés korszerűsítéssel. Meglepetésemre ez a 19 milliárdos keret a két év alatt nem kelt el, tehát nem volt annyi jelentkező rá, hogy elfogyjon a pénz. Elgondolkodtató, hogy még ilyen 50%-os finanszírozás mellett sem mertek belefogni a telepítésbe sokan. Nekem a támogatási arány 38%-os volt, mert van egy felső határa a területnek. 75 millió Ft volt a plafon, ennyit kaptam. Hűtőházunk is van 1000 tonnát tudunk betárolni.

Első generációs termelő vagyok, építésznek készültem igazi „pályatévesztő vagyok”, viszont ezt nagyon megszerettem, szeretettel csinálok itt mindent, mert anélkül nem ér semmit az egész.

Kristóf Imre