fbpx

Na, ez a vége annak, ha a diákok ötletelgetnek…

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 07.

Kiszűrhető a szarvasmarhák sántasága – ezzel lett díjnyertes egy fiatal magyar kutatópáros a NAK TechLab versenyén.

 

 

Marha-sántaság és növényhőmérséklet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Design Terminal támogatásával tavaly indította a NAK TechLab startup inkubációs programot, aminek célja az, hogy tehetséges fiatal fejlesztők kapjanak szakmai támogatást az agrártechnológiák kifejlesztéséhez és piacra segítéséhez. Ezzel is segítve a hazai agrárszektor fejlődését, versenyképességét, fenntarthatóságát. Idén egyébként sok olyan fiatal is indult a versenyen, akik nem agrár szakirányon tanulnak. A döntőt végül egy a szarvasmarha-sántaságot előrejelző ötlet nyerte: a CowBaj nevű csapat (a csoportképen Győrffy Balázs NAK-elnökkel) megoldása a szarvasmarhák különféle kondícióit méri, konkrétan az állatok esetleges sántaságát képesek kiszűrni digitális, automatizált módszerrel. A különdíjat a Tornádó nevű kutatócsapat nyerte, akik egy infrakamera-rendszert terveztek, ami képes változatos körülmények között is megbízhatóan és pontosan visszaadni a növények hőmérsékletét, ezzel segítve az optimális termelést.

 

 

Folytatódik az inkubátorprogram

A NAK inkubációs programja egyébként szeptemberben újra elindult, s majd a folyamatot a Demo Day zárja a harmadik hónap végén, ahol a sikeres projektek az agrárium döntéshozói előtt mutatkozhatnak be, így akár más vállalatokkal és befektetőkkel is kapcsolatba kerülhetnek.

A kezdeményezéshez olyan nagyvállalatok csatlakoztak konkrét kihívások megfogalmazásával, mint az Auchan Retail Magyarország, az Axiál Kft., a Bonafarm Csoport, a Corteva Agriscience, a KITE Zrt., a SIÓ-Eckes Kft. vagy a Syngenta Magyarország.

Fotó: NAK, Horizont Média-archív