fbpx

Nagyok a károk, de ezt a támogatást most nem kell visszafizetni!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 június 05.

Az EU jóváhagyta a segélyprogramot: kezdődhet a 25 milliárdos támogatás kiosztása a járvány-kárvallottak között.

 

 

 

Brüsszeli igen

Mint két hete beszámoltunk róla, három szakaszban hirdeti meg az Agrárminisztérium azt a 25 milliárd forintos rendkívüli támogatási csomagot, amellyel a koronavírus-járvány kedvezőtlen agrárgazdasági hatásait kívánják enyhíteni. Az élelmiszeripari válságkezelő programot – ami része a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásainak kezelését célzó hazai intézkedéseknek – a napokban hagyta jóvá a brüsszeli Európai Bizottság. Ezzel az agrárágazat szereplői részben vissza nem térítendő, plusz nemzeti forrásokhoz juthatnak.

 

 

Érdemi veszteséget enyhít

Az Agrárminisztérium szerint a már meglévő támogatási jogcímek kereteit növelik, illetve egyszeri ideiglenes támogatási formákat vezetnek be azon ágazatokban, amiket járvány gazdasági hatásai teljes egészében sújtanak. Másrészt új támogatási lehetőségeket nyithatnak meg olyan szektorokban, amik külön támogatásokat nem kapnak, de az ott érdekelt vállalkozások igazolható módon a járvány miatt szenvedtek el érdemi árbevétel-kieséseket. A minisztérium a 25 milliárdos támogatási csomagot a mezőgazdasági termelők, a gazdálkodói szervezetek és az élelmiszeripari vállalkozások számára egyaránt elérhetővé teszi. Így e támogatások 35 ezer vállalkozást, 140 ezer munkavállalót érinthetnek.

 

 

Ők kaphatják

A 25 milliárdos többletforrásból 24 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak az élelmiszeripari, a dísznövény-, a zöldség-, a bor-, a sertés-, a baromfi-, a hal-, a juh-, a kecske-, a nyúl-, a hús- és tejelőszarvasmarha-, a méhészeti és a lótenyésztési ágazat szereplői. A kertészeten belül külön 1 milliárdos többlettámogatást különítenek el az úgynevezett termelői szervezetek számára, hogy termékeiket – karitatív szervezeteken keresztül – ingyenesen oszthassák szét, illetve fogyasztásösztönző promóciós és kommunikációs akciókat bonyolíthassanak le.

 

Ennek kell megfelelni

A kormány döntése szerint az egyes szektorok a plusztámogatásokból különböző mértékben részesedhetnek. A legtöbb forrást, 8 milliárd forintot az élelmiszeriparra szánják, míg a baromfitermelők 3 milliárd, a sertéstartók 2,75 milliárd forintot kaphatnak. A többi ágazat 0,05-1,4 milliárd forintot használhat fel a keretből. Noha e szubvenciók vissza nem térítendők, feltételekhez kötöttek. Az élelmiszeripari, a dísznövény-termelői és a halgazdálkodási pénzeket foglalkoztatáshoz kötötten, a mezőgazdasági ágazati támogatásokat pedig az igazolt állatlétszám-adatok vagy a termelt növényi kultúrák nagysága szerint folyósítják.

 

 

Csődhelyzetek is kialakultak

A sajtóértesülések szerint az új támogatási lehetőségek iránt nagy az érdeklődés az agrárszereplők körében, mivel számos ágazat vállalkozásai szenvedtek komoly károkat a járványhelyzet miatt kialakult gazdasági válságban. Az értékesített árumennyiségek csökkentek, emellett pedig a piaci árak is visszaestek. Így – főként a kisebb cégeknél és termelőknél – likviditási gondok adódtak, amelyek akár csődhelyzetekhez is vezethetnek. A novekedes.hu szerint a tárca nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy a járványhelyzet a hazai agráriumban milyen nagyságrendű károkat okozhat, illetve a szektor működési és piaci viszonyai mikorra normalizálódhatnak. Ezért ma nehéz megbecsülni, hogy a 25 milliárdos csomag élelmiszergazdasági szinten milyen mértékben enyhítheti a veszteségeket.