fbpx

Felhasználói tapasztalatok az Optigép NAS Z napraforgó-betakarító adapterrel

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 07.

A 6 soros NAS Z üzemelési tapasztalatairól kérdeztük a gazdálkodót, aki 600 ha napraforgót takarított be eddig az Optigép NAS Z adapterrel 2020-ban.

 

Optigép NAS Z adapter

 

– Milyen elhatározásból választotta a 6 soros NAS Z szárzúzós betakarítóadaptert?

– Korábban konkurens gyártó szárzúzó nélküli, sorfüggetlen rendszerű napraforgó-adapterével takarítottuk be kombájnunkkal az olajnövényt. A szárzúzást külön munkamenetben, traktorral üzemeltetett, vízszintes tengelyű mulcsozóval kellett elvégeznünk, annak érdekében, hogy a szármaradványok a tarlóhántásnál, a beforgatáshoz és a gyors lebomláshoz optimális hosszúságúak legyenek. A külön menetben végzett száraprítás jelentős költségtöbbletet jelentett, arról nem is beszélve, hogy pont a betakarítási időszakban erőgépkapacitást is lekötött, így a traktort a terményszállítási munkákban nem lehetett alkalmazni. A külön menetes szárzúzás időben a talajművelési munkákat is késleltette, ami főleg akkor jelentett problémát, amikor az őszi kalászos követte vetésforgóban. A 6 soros adapter munkaszélességben is jobban illeszkedik, mint a korábbi sorfüggetlen adapter, mivel 6 soros szemenkénti vetőgéppel történik a napraforgó vetése.

– A gyár ajánlása szerint minimális a szemveszteség. Eleget tesz-e a 6 soros NAS Z ennek az ígéreteknek, illetve felhasználóként elégedett-e a betakarítás sebességével és minőségével?

– Az eddigi tapasztalataink alapján az adapterveszteség még a 0,5%-ot sem éri el, annak ellenére, hogy 10 km/h vagy kicsivel afeletti munkasebességgel dolgozik az adapterrel a betakarítógép. Nagyobb hozamú hibridek esetén sem kell a munkasebességből lefaragni, a tányér- és szemveszteség mértéke az adapternél nem emelkedik. Betakarításkor kiemelt figyelmet fordítunk a vágásmagasság optimális megválasztására, hogy minél rövidebb szárrésszel kerüljön levágásra a tányér.

– A szárzúzó rendszer működése mellett mennyire van megelégedve a betakarítás sebességével és a szórással?

– Azt tapasztaltuk, hogy az egyszerű működésű, mechanikus szárzúzóegység egyenletes vágáshosszúsággal dolgozik, amelyet nem befolyásol a különböző napraforgóhibridek eltérő szárvastagsága sem. A betakarítási sebességet sem befolyásolja a szárzúzó alkalmazása, és a kombájnnal szemben is minimális többletteljesítmény igényel a hajtása. A késrotorok magas fordulatszámának köszönhetően az aprított szár szétterítése is egyenletes. A megrendeléskor szártőcsonktaposót is kértünk, ami a mechanikus zúzóegységre van szerelve, így a zúzó után visszamaradó tőcsonkok sem károsítják a kombájn abroncsát.

 

Optigép NAS Z adapter

 

– Mi a véleménye, karbantartás szempontjából mennyire kezelőbarát a NAS Z adapter?

– A gépek hajtásrendszere egyszerű, átlátható, jól karbantartható, így ezek rendszeres kenése nem rabol el sok időt. A hajtásátvitelért felelős görgős láncok megfelelő feszítettségét biztosító spanolókereket sem kell utánállítani, az állandó feszességet garantáló, rugós utánfeszítésnek köszönhetően.

– Hogyan értékeli a gyári alkatrészellátást?

– Igazából nem nagyon kellett még alkatrészt vásárolnunk az adapterhez, egy-két kopóalkatrészt cseréltünk mindössze, és a cserealkatrész 24 órán belül a rendelkezésünkre állt, amit én jónak tartok, hiszen még a legnagyobb gép- és alkatrész-forgalmazók sem szállítanak ettől hamarabb.

– Meglévő tapasztalatai birtokában ajánlaná-e másoknak a NAS Z napraforgó adaptert?

– Szerintem egyértelműen ideális választás azok számára, akik kedvező ár/érték arányú, minimális veszteséggel dolgozó, egyszerű felépítésű, megbízható, karbantartásbarát, hosszú élettartamú napraforgó-betakarító adaptert keresnek gazdaságukba.

 

www.optigep.hu

Héjja Csaba
sales manager+36-30/129-3680