fbpx

Néhány év múlva a borvidék teljes területe átáll ökológiai művelésre

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 29.

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége úgy döntött, 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre. Az átállást 4 éves képzés előzi meg a hegyközség szervezésében az ÖMKi és a Biocont Kft. közreműködésével.

szőlő

A bio népszerűsége megállíthatatlan. Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel a 2017-ben végzett felmérések szerint. A biobor ágazat különösen gyorsan növekszik. Bő 10 év alatt megnégyszereződött a bioszőlő területének nagysága világszerte. A bioborok nemzetközi piaca becslések szerint 2022-ig akár 12-15 százalékkal is nőhet.

Nemzetközi szinten egyre több borvidék látja meg a potenciált az ökológiai szőlőtermelésben, és itthon is megvan az első fecske: a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége tavaly novemberi közgyűlésén túlnyomó többséggel szavazta meg az ökológiai művelésre áttérést.

A 4 éven át tartó oktatást somlói szőlészeknek szervezte a hegyközség az ÖMKi és a Biocont Kft. közreműködésével: ennek részeként a szőlészek megkapják az öko minősítésű szőlőtermeléshez és borkészítéshez szükséges tudást. Növényvédelmi bemutatókon, tanulmányutakon, terepbejárásokon vesznek részt. Az átállási folyamat 2023 januárjában kezdődik, amelynek végén előreláthatóan 2026-ra ökológiai tanúsítványt kaphat az első hazai egységesen organikus borvidék.