fbpx

Nem állunk jól toxinokkal…

Írta: Kohout Zoltán - 2019 július 17.

Befejeződött az aratás után beküldött első tételek vizsgálata a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágánál.

Jó-közepes év az ágazatban

A repce gyengébb lett a tavalyinál, árpából is voltak rosszabb tételek, a búza megfelelő, de a toxinhelyzet kedvezőtlen. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat – prognosztizálja az aratás után beküldött első tételek vizsgálata nyomán a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletága. Hasonlóan a tavalyi évhez, az elsőként beérkezett takarmányárpáknál nem mindegyik minta hektolitertömege érte el a Magyar Szabványban szereplő, 63 kg/hl értéket.

A búzaminták hektolitertömege átlagosan 80 kg/hl érték felett volt, ami jónak számít, de nem kiugró érték. Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma is megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit.

Indokolt a vizsgálat

A közelmúltig mindenki csak találgatott a termés várható minőségéről, mert a sok ellentétes környezeti hatás után szinte lehetetlen volt azt megjósolni. – Mostanra azonban nem kell tippelni, és úgy tűnik, nincs komoly ok aggodalomra, de persze az eredmények tájegységenként is jelentősen különbözhetnek – mondta dr. Halmos Gábor. A Concordia vezérigazgatója rámutatott: a csapadékos május miatt a termelők és kereskedők gyakran kérik az árpa és a búza DON-toxin-vizsgálatát, nem is véletlenül; az idei évben előfordultak a megengedett határértéknél magasabb toxintartalmak. Az őszi káposztarepcék átlagos olajtartalma egyelőre elmarad a tavalyitól.

Kohout Zoltán (forrás: Concordia)