fbpx

Kelet-európai rabszolgáktól erős a német húsipar

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 19.

Súlyos leleplező riportot közöl a Financial Times a német húsipar bugyraiból. A világ egyik legerősebb sertéshús-kibocsátója a kelet-európai vendégmunkás-rabszolgák átverésével hizlalja magát.

 

husipar

 

Nyomorba csalják őket

A pénzügyi-gazdasági portál riportja szerint egyenesen kizsákmányolják a kelet-európai munkavállalókat egyes nagy német húsipari vállalatoknál. Ebben csaló munkaerő-közvetítők is szerepet vállalnak, akik 1500-200 eurós fizetést ígérnek az otthonról elcsábított vendégmunkásoknak. Ha pedig már valaki otthagyta a korábbi állását valamelyik kelet-európai országban, és csak Németországban szembesül a valósággal, akkor már nehéz kilépni belőle. A szezonális munkásoknak ugyanis nincs érdekvédelme, nincs pénze ügyvédet vagy orvost fizetni, ha problémája van. Rendszeres, hogy a kizsákmányolt kelet-európai dolgozóknak havi 500-700 eurót fizetnek úgy, hogy a hét minden napján dolgozniuk kell, és a szálláskörülményeik nagyon rosszak.

 

husipar

 

Naná, hogy a politikusok…

Közben a német húsipar szárnyal. Évente 50-60 millió állatot vágnak le, s ezzel a németek a világ dobogós kibocsátói. A globális piaci verseny, az olcsó dél-amerikai és ázsiai munkaerő mellett a kevesebbért is dolgozó vendégmunkásokra óriási szüksége van a németeknek is. Sőt, a német húsipar több szereplője a politikai elitnek is tagja. A qubit.hu beszámolója is kitér rá: a politikai hatalom sem érdekelt abban, hogy változzon a kizsákmányolás, hiszen a mind a belföldi, mind a német export igénye az olcsó előállított hús. Bár nyáron, miután kitört a nevezetes koronavírus-botrány a Tönnies-gyárban, született egy jogszabály, hogy megfékezzék, enyhítsék az embertelen foglalkoztatási körülményeket. Csakhogy az erős német gazdaság a bevándorlók, vendégmunkások olcsó munkaerejére épül, vagyis a törvény pont annak az elitnek az érdekeit sérti.

 

husipar

 

Rabszolgaság ma

A mezőgazdaságban virágzó rabszolgaságról többször írtunk. Olaszországban például elsősorban a zöldség-gyümölcságazatból érkeznek folyamatosan felháborító hírek arról, hogyan bánik a kertészeti maffia a kelet-európai napszámosokkal. Brazíliában odáig süllyed az ágazat morálja, hogy inkább manipulálják a rabszolgaság definícióját, csak ne kelljen felelősséget vállalni a legalul élők kizsákmányolásáért.