fbpx

„Nemzetközi összefogás” a talajművelésben

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 16.

A VOGEL&NOOT Mezőgépgyár Kft – az egyik kiemelt termékforgalmazójával – a Gál-Mobil Kft.-vel közösen tartott szántóföldi gépbemutatókat kukorica és napraforgó tarlón. A rendezvényt a hazai gyártású munkagépek mellett, a Gál-Mobil Kft. látta el az általa forgalmazott John Deere erőgépekkel.

Újsolti rendezvényüket Edward Jackson területén tartották, aki gazdálkodása során nagy hangsúlyt fektet az optimális talajállapot elérésére, ezért a nála jól bevált BactoFil készítmények forgalmazóját, az AGRO.bio Kft.-t is felkérte, hogy tartson előadást a mikrobiológiai megoldásokkal elérhető talajaktiváló és növénytápláló programjáról.

A rendezvényt Barabás Zsolt a Voogel&Noot Kft. Dél-Magyarországi képviselője nyitotta meg.

A 140 éves múltra visszatekintő gyár, amely jelenleg orosz tulajdonban van, Mosonmagyaróváron 200 főt, Törökszentmiklóson 100 főt foglalkoztat.

Mosonmagyaróvári üzemükben gyártják az ekéket, vetőgépeket, szántás elmunkáló hengereket, Törökszentmiklóson a lazítókat, rövid tárcsákat és a nehéz kultivátorokat.

A termékfejlesztés nagy része Magyarországon történik, így a helyi körülményekre vannak fejlesztve.

 

A kukoricaszár lebontása

Az AGRO.bio Kft. képviseletében Daoda Zoltán legelőször arra hívta fel a figyelmet, hogy a talaj szerkezetének megőrzése és javítása érdekében a szármaradványokat a gazdálkodók ne adják el, hanem hagyják a talajon, dolgozzák bele, mert így a fontos a mikro- és makro-elemek a területen maradnak.

Amennyiben a szármaradványokat elvinnénk a talajról és értékesítenénk, akkor az azzal elvitt mikro és makro elemek mennyiségének visszapótlása – listaáron – 8-10-szeres költséget jelent, ahhoz képest, mint amennyiért egy feldolgozó üzem (pl.: papírgyár) átvenné.

A kukoricaszár lebontása mindig nagy problémát okozott, mivel a nitrogén nem tudja megfelelően lebontani.

A talaj folyamatos építéséhez, a szármaradványok lebontásához, hasznossá tételéhez speciális mikroorganizmusokra van szükség.

 

BactoFil a gyakorlatban

A bemutató területén gazdálkodó vállalkozás is kipróbálta a BactoFil termékeket.

A nagyüzemi táblákon – ahol használták -, a poszt gyomirtás után a kukorica nem stresszelt be, illetve a június végi és júliusi aszály idején 1-2 héttel később látszott a növényeken a vízhiány, mint a kontroll táblákon, a termésátlag pedig több mint 10%-al lett magasabb.

 

A talajállapot megőrzésének fontossága

A gépbemutatót megelőzően Dr. Gyuricza Csaba is a talajművelésről, annak céljáról, a talajállapot megőrzéséről, valamint ezek fontosságáról tartott tájékoztatót.

A talajművelés célja, hogy a növények számára megfelelő talajszerkezetet alakítsunk ki úgy, hogy a talajnedvesség veszteség minél alacsonyabb legyen, a lehető legalacsonyabb költségszerkezet mellett.

Az energiatakarékos talajművelésben nagy szerepe van a munkagépek gyártóinak is, akik a fejlesztések folyamán ezt a szempontot is kiemelten kezelik.

A talaj fizikai és biológiai állapotának folyamatos nyomon-követése, ellenőrzése nagyon fontos feladata a gazdálkodóknak, mert a talaj állapotát nagyon gyorsan el lehet rontani, viszont az állapotát javítani egy nagyon hosszú ideig tartó folyamat.

Ezért nagyon fontos, hogy a talajnak milyen a tápanyag-utánpótlása, illetve milyen a talajművelés.

 

Ekék

A modern ekék a forgatás nélküli talajművelés mellett is megőrizték létjogosultságukat és a jövedelmező növénytermesztésben továbbra is nagy hangsúly hárul rájuk.

A Vogel&Noot ekék legfontosabb jellemzői a robusztus felépítés, a minőségi munkavégzés, az optimális alkalmazhatóság a különböző munkakörülményekhez, és a kitűnő megtérülés.

A bemutató keretein belül megtekinthető volt az XMS 1000/4 függesztett, valamint a ©plus Hektor 1000/6+1 félig függesztett váltva forgató eke.

A rajtuk található réselt kormánylemez célja, hogy alacsonyabb energiafelhasználással lehessen a talajt művelni.

 

TerraDiscpro 600 Hydro – rövid tárcsa

A TerraDiscpro 600 Hydro egy új fejlesztésű prémium kategóriás rövid tárcsa.

Az intenzív keverő munka a megfelelő aprítással párosítva optimális felszínt hoz létre a mulcs vetés körülményeihez.

A tárcsák utáni lezáró hengerek nagyszámú variációjával minden talajtípuson jól alkalmazható munkagépet kapunk.

 

TerraTop M 500 – vontatott szántóföldi kultivátor

Az új VN TerraTop M 500 vontatott szántóföldi kultivátor kimagasló területteljesítménnyel és meggyőző munkaminőséggel rendelkezik.

A szállítókerekek közvetlenül a kapasorok után helyezkednek el, biztosítva így a remek fordulékonyságot.

A munkagép kitűnően alkalmazható minden talajtípus mellett, a sekély tarlóhántástól a mélyítő jellegű talajművelésig.

A robusztus keretfelépítés igen stabil munkagépet eredményez.

Az eltömődés-mentes munka még nagy szármaradvánnyal borított táblákon is garantált.

A TerraTop a művelő-szerszámok kombinációjának köszönhetően különösen jól alkalmazható a forgatás nélküli talajművelési rendszerekben.

 

TerraDig XXS7 – mélylazító

A TerraDig XXS típusú lazítókkal elérhető a 70 cm mélységű lazítás is, így javul a talaj vízbefogadó és vízmegőrző képessége, javítja a légátjárhatóságot és a hőgazdálkodást, amelyek hozzájárulnak a talajélet aktiválásához és az egészségesebb növényi fejlődéshez.

 

Dudás Ervin