fbpx

Országos termőtalaj-programot indít az AGRO.bio Hungary Kft.

Írta: - 2013 november 25.

Teremjen Több Talaj (3T) elnevezéssel országos programot indít január elsejétől az AGRO.bio Kft., amelynek keretében a következő hat évben félmillió hektáron legalább tízmillió köbméter termőtalajt hoznak létre – közölte a mikrobiológiai megoldásokat fejlesztő és forgalmazó társaság üzletfejlesztési menedzsere az MTI-vel.

Sárospataki György tájékoztatása szerint a talajminőség javítását célzó programban az újonnan létrejövő félmillió hektár, nagyjából 2 milliméter vastagságú humuszos talaj 2,5 millió köbméter csapadékot képes befogadni.

Majd a növényeknek átadni, ami az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos időszakokban jelentősen növeli a termelés biztonságát.

 

 

Országos termőtalaj-programot indít az AGRO.bio Hungary Kft.

 

 

A talajba juttatott folyékony BactoFil baktérium a növények számára hozzáférhetővé teszi a levegő nitrogénjét, az ott található foszforvegyületeket, továbbá más mikroelemeket, valamint javítja a föld szerkezetét, beindítja a humusz újratermelődését – ismertette.

A talaj baktériumos oltását évente két alkalommal indokolt megtenni, egyszer a vetés előtt, majd a betakarítást követően azért, hogy a talajba forgatott növénymaradványok ne termesztési gondot jelentsenek, hanem azokból humuszos talaj képződjön.

Felhívta a figyelmet arra: az országban 4,3 millió hektár termőföld van, a kutatási eredményeik szerint ugyanakkor a termőtalaj ásványianyag-tartalma drasztikusan csökken.

A program megvalósításához a cég a talajművelés és a saját fejlesztésű baktériumtrágya helyes használatáról ad tanácsokat és szántóföldi bemutatókat tart a magyar gazdáknak.

A programhoz stratégiai partnerként csatlakozott talajmintavétellel, akkreditált analízisek készítésével és tápanyag-utánpótlási szaktanácsadással az AgroForce Kft., valamint a talajbaktériumok kijuttatásában szakértő FarmCenter Kft.

Az AGRO.bio Hungary Kft. éves szinten 80-100 millió forintot fordít kutatás-fejlesztés (K+F) programjaira.

A cég tavaly 860,826 millió forint árbevételt ért el, adózás előtti eredménye 187,205 millió forintot tett ki.

A társaság tervei szerint 2013-ban az árbevétel 30 százalékkal nő az előző évhez képest.

A cég 35 főt foglalkoztat, emellett a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) egyik fő támogatója.

 

MTI 2013. november 25.