Bezárás

PETKUS-technológia – a vállalkozás koronája a Major Farmon

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 22.

Major Béla évek óta tervezte egy gabonaszárító- és tisztítóüzem felépítését. A terv valósággá vált. A kajárpéci gazdálkodó az idei szezonban már nem szorul bérszárításra, a feladatot a vadonatúj PETKUS technológiai sorral végezheti el.

Major Béla a kajárpéci szarvasmarhatelep irányításában dolgozott. Miután az ott folyó tevékenység megszűnt, az agrármérnök szakember hitelt vett fel, és 1994-ben megvásárolta a telepet, hogy tovább folytassa az állattartást. Később raktározásba is kezdett, intervenciós kukoricát, majd gabonát bértárolt.

A változó gazdálkodási viszonyok következtében az állatállományát folyamatosan felszámolta, és szántóföldi növénytermesztésre tért át. Jelenleg 350 hektáron gazdálkodik, kukoricát, búzát és napraforgót termeszt, és napjainkra a raktározási kapacitása 8000 tonnára emelkedett. Ez a nagyságrend már egy kisebb teljesítményű szárítótechnológiát is igényelt, hogy ne legyen kiszolgáltatva másoknak a szántóföldi munkák ütemezett időbeni elvégzésénél.

A német precizitás és minőség megkönnyítette a választást

– Miért döntött szárítóberendezés létesítése mellett?

– Hosszú évek óta gondolkodtam már egy ilyen berendezés vásárlásán, mert véleményem szerint akkor komplett a vertikum, ha a tisztítást és a szárítást is magam végezhetem. 2016-ban jelentkeztem egy kisteljesítményű szárítók megvalósítására kiírt pályázatra, amelyre 2 év múlva kedvező elbírálást kaptam. A beruházást így támogatással valósítom meg.

– Miért a PETKUS-ra esett a választása?

– Számomra nagyon fontos a megfelelő szervizháttér és az alkatrészellátás. A térségben számos PETKUS szárítóberendezés üzemel; a tulajdonosokat megkérdeztem, akik elégedetten nyilatkoztak a szervizháttérről, és megbízhatónak tarják a berendezést, ráadásul a paraméterei valóban teljesítik is a PETKUS cég által megadottakat.

Az is befolyásolta a döntésemet, hogy a PETKUS a minőségéről és precizitásáról jól ismert német technológiát képviseli. Ár-érték arányban kiváló választásnak bizonyult a komplett technológiai sor.

Az egyszerű kezelhetőség, jó folyamatirányítási átláthatóság is fontos szempont számomra, amit szintén biztosít ez az üzem.

A PETKUS szárító- és tisztítóberendezés a negyed évszázados vállalkozásom megkoronázása, így már nem szorulok bérmunkára.

A PETKUS mindig válaszol a kor kihívásaira

Gergely Sándort, a PETKUS-Közép-Európa Kft. cégvezetőjét a PETKUS-technológiáról és magáról a vállalatról kérdeztük.

– Ahogy Béla is említette, cégünk valóban jó szervizháttérrel rendelkezik, a karbantartást és az esetleges javítást igyekszünk mindig szezon előtt, időben elvégezni, hogy a berendezés ne essen ki a munkából.

A PETKUS szárítóberendezés a kisebb és nagyobb gazdaságok számára egyaránt elérhető, ráadásul követi a kor követelményeit. Major Béla szárítója horganyzott, erős kivitelű, pódiummal terhelhető, szigetelt fűtőoldallal szerelt gép, amely energiatakarékos hővisszanyeréses rendszerrel ellátott. A szárító- és tisztítóberendezést 30 tonnás anyagmozgató rendszer és kiszolgáló technológia (serleges felvonók, rédlerek) egészíti ki. A DDU15-12 típusú szárítógép kukoricában 24-ről 14 vízszázalékra 8 tonnát szárít óránként, a szárított termény átmeneti tárolásáról pedig a 46 köbméteres tranzittartály gondoskodik.

A PETKUS cégcsoport leányvállalatai révén a szárító- és tisztítóberendezések mellett vetőmagüzemi, takarmányipari, malomipari berendezéseket, valamint kifejezetten aprómag-feldolgozó gépeket is előállít.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a PETKUS-Közép-Európa Kft. 100 százalékban a német anyacég tulajdona, ami garancia arra, hogy a PETKUS évtizedek múlva is helytáll a szerviz- és alkatrészellátásért.

Aki korszerű és energiatakarékos szárító- és tisztítóberendezést szeretne vásárolni, annak mindenképpen meg kell ismerkednie a már hazánkban is számos gazdaságban bizonyított PETKUS-technológiával.