Tarlóhántás és alapművelés

Tarlóhántás és alapművelés = Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor és SuperMaxx univerzális kultivátor

Elterjedt technológia a Güttler-hengerekkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler-hengerrel zárják le a nedvesség megőrzése érdekében. A Güttler most ezekkel a kultivátorokkal nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával vagy külön menetben lehetett elvégezni. Ejtsünk néhány szót először a PrimusPlus szántóföldi kultivátorról! A Güttler PrimusPlus egy berendezésben ötvözi a tarlóhántó szántóföldi kultivátort és a lezáróhengert.

Ezzel a nehéz kultivátorral 15 cm-től 33 cm mélységig dolgozhatunk attól függően, hogy épp tarlóhántást vagy alapművelést végzünk. A kultivátor széles kapákkal rendelkezik, így a talajt teljes munkaszélességben átvágja, míg a kapák szögállása akkora, hogy éppen megfelelő mértékben emeli a talajszelvényt az optimális átlazítás érdekében. Ennek megfelelően a kapák nem mozgatnak feleslegesen földet, így energetikai szempontból előnyös a gép vontatása. A kultivátorkapák mögött takaró tárcsák gondoskodnak a tarlómaradvány bekeveréséről, illetve az egyenletes talajfelszínről. A gép legutolsó művelőeleme természetesen egy Güttler Simplex hengersor, ami felel az egyenletes, nagyobb rögöktől mentes, megfelelően tömör, zárt talajfelszínért. Ezzel a technológiával egy vékony rétegű, de a felszínen található talaj-szármaradvány–keveréket kapunk. Ez az ún. mulcsréteg felel a talajnedvesség megőrzéséért, segít a nyomosodás megelőzésében, és visszajuttatja a szerves anyagot a talajba, így növeli a talaj humusztartalmát is.

A másik Güttler-kultivátor a SuperMaxx. Mint azt bemutatóinkon már láthatták, ez a hagyományos kombinátorokhoz hasonló gép nemcsak magágykészítésre alkalmas, hanem könnyebb művelésű talajokon tarlóhántásra is. Megerősített, lándzsás kapáinak köszönhetően az olyan kemény, durva szántásokon is alkalmas szántáselmunkálásra, ahol a hagyományos, könnyű kultivátorok már nem képesek megfelelő munkát végezni. Ez a kultivátor már 12 méteres munkaszélességben is a gazdálkodók rendelkezésére áll a még hatékonyabb talajmunka érdekében.

www.guttler.hu

Güttler kultivátor tarlóhántás