fbpx

Tavaly is növekedett az agrárium kibocsátása

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 08.

A szaktárca államtitkára az agrárszakma immáron hetedik alkalommal megrendezett eseményén kiemelte, hogy 2018-ban a mezőgazdaság ismét tovább tudott növekedni, kibocsátása 3,6 százalékkal emelkedett. A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé pedig 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. A kedvező gazdaságpolitikai és piaci körülmények között a mezőgazdasági beruházások 8,3 százalékkal nőttek a tavalyi évben, s a gazdálkodók közel 350 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre.

legelő

Az idei évben 98,4 milliárd forint áll rendelkezésre a tisztán nemzeti forrásból finanszírozott agrártámogatásokra. Ez a  keretösszeg azt is lehetővé teszi a szaktárca számára, hogy a már meglévő támogatási konstrukciókat fenntartsa, s a jövőben új programokat indítson. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a közvetlen támogatások végfizetésére, valamint a határozatok kipostázására áprilisban kerül sor.

Kis Miklós, az AM vidékfejlesztésért felelős államtitkára a konferencia kerekasztal-beszélgetésén a Vidékfejlesztési Program végrehajtása kapcsán elmondta, hogy már közel 620 milliárd forint megítélt támogatás szolgálja az agrárberuházások megvalósulását, amik kivitelezése zömmel az idei év végéig befejeződik. Ehhez a szaktárca és a kifizető ügynökség a lehetőségeihez és a jogszabályi feltételekhez mérten minden segítséget megad a nyertes gazdálkodók számára, olvasható az AM Sajtóiroda hírében.