fbpx

Új pályázatok jönnek a mezőgazdaság szereplőinek

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 25.

527 milliárd forint érkezik a második ütemben, melyhez pályázatok lehívásával érhetnek el a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői – elindult a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program következő etapja.

 

Baromfi, pályázatA takarmányelőállító-üzemek korszerűsítésére is fog megjelenni új pályázat (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az első körben meghirdetett pályázatok sikeresek volta, indul a második ütem

A megújuló vidék, megújuló agrárium programunk első ütemében meghirdetett pályázati felhívások sikeresnek bizonyultak, hiszen egyszerűbb kiírással, gyorsabb bírálattal sikerült elérni, hogy a nagyszámú támogatást igénylő rövid időn belül támogatói okirathoz jusson, fejlesztését megkezdhesse – fogalmazott Nagy István, az illetékes tárca vezetője.

Szakmai szervezetekkel, érdekképviseleti szervezetekkel folytatott egyeztetések eredményeként született az a döntés, hogy a Vidékfejlesztési Program rendelkezésre álló forrásainak felhasználását meghatározó, 2021. évre vonatkozó Éves Fejlesztési Keret módosításával az év hátralévő részében 527 milliárd forint összegben írnak ki pályázati felhívásokat a Vidékfejlesztési Program keretében.

A fejlesztési program második üteme további lehetőséget teremt a versenyképességet, hatékonyságnövelést szolgáló beruházások megvalósítására, de kiemelt szerep jut a környezetkímélő gazdálkodási formák támogatásának is.

A pályázati menetrend

A szeptemberben megjelenő, az „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” és az „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” elnevezésű felhívások a környezet állapotának megőrzését és javítását, a környezeti terhelés csökkentését, a biodiverzitás megőrzését, a klímaváltozás elleni fellépést támogatják.

Ezek normatív, vissza nem térítendő, területalapú támogatásokként futnak majd. A kötelezettségvállalási időszak 2022. január 1-jétől indul és 3 éves időszakot foglal magában. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatást 360 milliárd forintos, az ökológiai gazdálkodást 40 milliárd forintos keretösszeggel kerül meghirdetésre.

Szeptember végén a takarmányelőállító-üzemek korszerűsítésére jelenik meg új felhívás 50 milliárd forintos keretösszeggel. Ez támogatja mind a haszonállat-takarmánygyártást, és a kedvtelésből tartott állateledel-gyártást is. A takarmány előállításhoz kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek kialakítása is megoldható majd ezzel a pályázattal.

Októberben várható a „Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása” elnevezésű – 5 milliárd forint keretösszegű – felhívás, amely a gyümölcsültetvényekben évről-évre visszatérően nagy kárt okozó tavaszi fagyok elleni védekezést szolgáló eszközök, berendezések, technológiák beszerzéséhez nyújt támogatást. Ez segítene – az idei évre jellemző – tavaszi fagyok hatásainak megelőzését, csökkentését.

 

Lovasbemutató, vidéki turizmusA diverzifikációs pályázat a vidéki turizmust fogja támogatni (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A mezőgazdasági termelők tevékenységi körének bővítése a jövedelembiztonság érdekében

Az ősz végi, 50 milliárd forint forrással meghirdetéssel tervezett diverzifikációs felhívás (vidéki turizmus fejlesztése) lehetőséget biztosít majd különböző típusú szálláshelyek létrehozására, vagy már meglévő szálláshelyek felújítására.

A termelők jövedelembiztonságának növelése és a külső hatásoknak való kitettségük csökkentése érdekében az ősz második felében várható még az 5 milliárd forint forrású „Krízisbiztosítási rendszer működésének támogatása” című pályázati felhívás.

A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták jövője, fennmaradása bizonytalan, ezért az állattartók e témában számíthatnak egy 17 milliárd forint keretű felhívásra. Ez a kiírás az alacsony létszámmal rendelkező védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták állományának a fajták eredeti tartási-, takarmányozási körülményekhez hasonló tenyésztésben történő életképes populációjának fenntartását szolgálja.

Várható korábbi felhívások kapcsán keretösszeg emelések

Az új pályázati felhívások megjelentetésén túl várhatóan még az ősz folyamán sor kerül számos korábbi felhívás keretösszegének emelésére is.

A most említett pályázatok keretösszege, tervezett megjelenési ideje a Magyar Közlöny 174. számában található meg.

A pályázati felhívások elektronikus felülete továbbra is a kormány pályázati portálja, ahol az egyes felhívások kapcsán további részletek, dokumentumok érhetők el.

 

Forrás: AM, Sajtóközlemény