fbpx

Valódi gabonatábla virtuális határszemlével

Írta: Sándor Ildikó - 2020 július 02.

Amíg aszály és járvány sújt minket, még nagyobb szükség van az időjárás okozta anomáliák kezelésére. Ehhez kívánt segítséget nyújtani (nem mindennapi formában) a KITE Zrt.

Ez már nem konvencionális: gyorsan, egyöntetűen kel, de a pontos talaj-előkészítést elvárja

A nagy termőképességű fajták és hibridek technológiája számos ponton eltér a konvencionális gyakorlattól. A vetés előkészítéséhez elvárt a min. 20 cm mély alapművelés (tehát a középmély lazítást meghálálják), amit egy pontos vetést megalapozó, egyenletes magágykészítés követ (ez itt Köckerling Allrounderrel végzett magágykészítést jelentett).

A javasolt csökkentett vetőmagnormához (hibridek 80-100 kg/ha, fajták 180-200 kg/ha) az őszi gyomirtás és a vírusvektorok elleni védekezés is feltétel. A nagy termésekhez szükséges emelt szintű nitrogénellátás feltételezi a szárrövidítő használatát és a legalább kétszeri gombák elleni, valamint a kártevők elleni védekezést. Ezzel a technológiával az elmúlt 4 évben 8,0-9,0 t/ha termésre volt képes a Lukullus és az Aurelius, prémium kritériumokat (fehérjetartalom 14,5%, Alveograf-os W-értéke 280×10-4J, Extenzograf-os energia 100 cm2, sütőipari besorolás A2) is teljesítve, ráadásul sárgarozsdával sem fertőződtek.

Az új, korai, szálkás és feltűnően jól bokrosodó Frenetic őszi búza termésátlaga 11,3%-kal haladta meg a standard fajták átlagát, terméspotenciálja 9-12 t/ha közötti. A kiváló állóképességű fajta kalászfuzáriummal és levélrozsdával szemben jól, míg sárgarozsdával és szárrozsdával szemben kiemelkedően ellenálló. A legkorábbi érésű, malmi minőséget adó Basilio 10,0 t/ha fölötti termésekre képes, köszönhetően a sárga-, a levél- és szárrozsdával szembeni ellenálló képességének. A még újdonságnak számító, korai érésű Gabrio a már jól ismert Premio-val együtt szintén a 10 tonnások klubját erősítik, malmi minőségű termést adva. A KITE Zrt. legnagyobb mennyiségben értékesített őszi búza fajtája a Cellule, mely 11 t/ha körüli teljesítményével (a malmi minőség mellett) méltán vezeti az eladásokat. Az idei év másik szenzációja a Lindbergh lesz, ettől a lisztharmattal, levélrozsdával és fuzáriummal szemben is ellenálló fajtától 10 t/ha-os eredményeket várnak, természetesen a malmi minősége mellett.

A 11 t/ha-os terméseredményével a fajtabemutató egyik legizgalmasabb szereplője a Hyfi hibridbúza volt, hisz köztudottan a legnagyobb technológiai rugalmassággal bíró hibrid. Persze nemcsak búzaparcellákat láthattunk a virtuális bejáráson: a SU Agendus korai triticale fajta a maga 9,3-9,5 t/ha-os eredményével ugyanúgy sikeresnek mondható, mint a hatsorosokat is felülmúló kétsoros Leopard őszi árpa, ami ráadásul törperozsdával és rinhosporiumos levélfoltossággal szemben is nagyon jó ellenálló képességgel rendelkezik.

A vetés mélysége kulcskérdés

A korszerű hibridek/fajták megjelenésével került fókuszba a sűrűsoros vetés és a vetés mélységének kérdése. Mi itt a kihívás? Egyrészt a vetőgépnek a beállított vetésmélységet tartania kell, ugyanis az egyenletesen kelő állomány jobb terméseredményt hoz. Ráadásul, ha a sekélyebb, 2-3 cm-es vetési mélységet is tudjuk tartani (az eddigi 4-5 cm vetésmélységhez képest), akkor 10-15%-os terméstöbbletet is produkálhatunk.


Szűcs Sándor a magágyelőkészítés gépi hátterét mutatta be

A Nádudvaron végzett kísérletben 4 különböző talajművelési módszerrel, eltérő talajművelési mélységek mellett vetett állomány látható több ismétlésben. Az idei szélsőséges évjárat ellenére is az tapasztalható, hogy a kalászos gyökérzetének jó életteret biztosító, 20 cm mély lazított talajban a sekélyebb vetések esetében több kalász található, tehát nagyobb termés várható.

A virtuális bemutató keretei között sajnos nem volt lehetőség a szántóföldi fajtasorok fizikai megtekintésére, de mindez előzetes egyeztetéssel, egyénileg szinte bármikor pótolható: Dalmand (46°29’41.1” N 18°09’28.4” E) Nádudvar (47°24’22.3” N 21°13’26.1” E).