Valtra a Valkontól

– Hogyan került kapcsolatba a Valkon Kft-vel?

Ezt egy hosszabb folyamat előzte meg, mikor is a nagybátyámmal közösen kerestük a számunkra megfelelő traktor típust, és a Valtra márka mellett voksoltunk. Nem volt nagy tapasztalatom, így elfogadtam a döntését. Akkoriban cukorrépát is termesztettünk, melynek betakarításánál jól jött, hogy a Valtra traktorok hátsó kormányozást (Twin Trac) kínáltak. Így be is szereztünk 1996-ban 4 darab Valtra Valmet traktort. Egyébként a márka 1913-ban gyártotta első traktorát, és innentől kezdve folyamatosan fejlesztették a mezőgazdasági gépeket, a cég 1950-ben a svéd Volvo BM-mel, 1979-ben a finn Valmet-tel kapcsolódott össze, mára pedig Észak-Európa legkedveltebb, legelterjedtebb traktorai közé tartozik. Számomra nem volt kérdés, hogy 2009-ben a saját gazdaságomban is Valtra húzza a munkagépeket. Ekkor találtam rá a Valkon Kft-re, akiktől 3 Valtra traktort vásároltam.

– Akkor mondhatni, márkahű vásárló lett. Milyen típusokkal dolgozik jelenleg?

Vásároltam egy Valtra N92 típusút, mellyel permetezést, sorközművelést és könnyebb munkálatokat végzek. Nekünk nagyon bevált, nem véletlen, tudtommal az N széria az egyik kedvence a márkahasználóknak, és sokan a legjobb traktorok egyikének tartják. Ha pár szóban jellemezhetem: merev a váza, nagyon könnyen fordul, az orrésze kicsi, a vezető fülkéje pedig minden elvárásnak megfelelő. Twin Trac hátramenetei kormányzási rendszerrel ellátott, hatalmas üzemanyagtankkal rendelkezik.

A Valtra T131 Classis típust talajmunkára használom. A T szériánál számomra az egyszerű kezelhetőségben ötvöződik a monumentális erő.

A legújabb fejlesztéseket testesíti meg a T153 Versu, melynek a hidraulikája még fejlettebb, a munkagépeink miatt ez fontos szempont volt. A kifinomult és sokoldalú hidraulikus rendszert a kabinból a kezelő gyorsan és precízen tudja szabályozni, akár előre beállított időzítést is képes egyidejűleg, a maximális 8 szelepen irányítani. A könnyen kezelhető joystick karokkal a már beállított értékeknek megfelelő gyorsfunkciók üzemeltethetőek. Lehetőség van arra is, hogy mechanikus vagy elektronikus módon irányítsuk a hidraulikát. Az olajat kb. 2000 óránként kell cserélni, ez pedig jelentős megtakarítást jelent pénzben és időben egyaránt.

– Megosztaná az üzemi tapasztalatait?

Elégedett vagyok minden téren a márkával. A mai napig nyomon tudom követni az első gépünket, mely közel 14 ezer üzemóra tájékán tart, és ez idő alatt semmilyen nagyobb meghibásodást nem tapasztaltam. Véleményem szerint ez önmagáért beszél. Az új szériáktól is ezt várom el. Annyira megkedveltem a márkát, hogy a váltásnak még csak a gondolata sem merült fel bennem. Akit megérintett a „Valtra érzés” az nem tágít a márkától.

– Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

Kecskeméti Sándorral, a Valkon Kft. ügyvezetőjével kitűnő viszonyt ápolok, de szinte minden munkatársukról, üzletkötőről ez elmondható náluk. Bármilyen problémával fordulhatok hozzájuk, valóban megtesznek mindent a vásárlóért. Legutóbb például az új traktoromhoz szükséges hitelezési program ügyintézését is maximálisan segítették, szinte csak aláírnom kellett a papírokat. Mindenkinek csak ajánlani tudom őket. Ráadásul nem elhanyagolható szempont, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a szerviz szolgálatra, lefedik az egész országot, a telephelyükön alkatrészüzlettel várják partnereiket. Kecskeméti központjukban pedig a nagyjavításokra szoruló gépeket is el tudják látni.

technika traktor valkon Valtra