VM: a Földet a gazdáknak program főként a családi gazdálkodókat és a fiatal gazdákat segíti

Írta: - 2014 január 14.

VM: a Földet a gazdáknak program főként a családi gazdálkodókat és a fiatal gazdákat segítiBudapest, 2014. január 13., hétfő (MTI) – A Földet a gazdáknak program főként a családi gazdálkodóknak és a fiatal gazdáknak kívánt segíteni abban, hogy javíthassák termelési feltételeiket – hangsúlyozta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Bitay Márton közölte: a várhatóan január végén, február elején lezáruló program keretében 250 ezer hektár állami földterület haszonbérletére lehetett pályázni.

A teljes szerződésállomány megkötését követően várhatóan több mint 6 ezren jutnak majd állami földek használati jogához. Tízszer annyian, mint a szocialista kormányok idején – mondta az államtitkár.

Az eddig nyertes pályázók több mint 80 százaléka természetes személy. Egy-egy pályázó átlagosan 25-30 hektár szántó művelési jogát, és mintegy 60 hektár legelő használati jogát nyerte el. Mindez azt támasztja alá, hogy a mostani kormány nem a nagyüzemeket, cégeket, cégcsoportokat, hanem mindenek előtt a családi gazdálkodókat és a fiatal gazdákat kívánja segíteni – fűzte hozzá Bitay Márton.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a nagyüzemek mostani mintegy 50 százalékos arányát a kormány 20 százalékra kívánja csökkenteni. A természetes személyek által művelt földterület nagyságát pedig 80 százalékra kívánja növelni. Továbbá meg kívánja erősíteni a családi gazdaságok és a fiatal gazdák pozícióját. Emellett a termőfölddel való spekuláció megakadályozása érdekében csak a helyben lakó földműves szerezhet földet Magyarországon.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén meghirdetett csaknem 10 ezer hektár, a Földet a gazdáknak program keretében bérbe adandó állami föld döntő hányadát – mintegy 8600 hektárt – természetes személyek nyerték el. Emellett itt minden második érvényesen pályázó fiatal gazda is nyert: ötvenegyen 2650 hektár haszonbérletét – mondta Bitay Márton. Megjegyezte, a Hortobágyi Nemzeti Parknál szintén lezárult a pályázatok elbírálása, továbbá a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) is folyamatosak a pályázati eredményhirdetések.

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója mindehhez hozzátette: a Körös-Maros Nemzeti Park 1997-ben jött létre a Dél-Tiszántúlon. A nemzeti part területe 51 125 hektár. A most meghirdetett terület nagysága 9514 hektár volt. Ez 268 birtoktestet jelentett. A pályázók száma elérte az 1026-ot, közülük 265-en nyertek 10 évre szóló haszonbérleti szerződést.

MTI 2014. január 13.