fbpx

VM: pozitív folyamatokat indított el a sertésáfa csökkentése

Írta: - 2014 január 28.

Az év eleje óta eltelt időszak tapasztalatai alapján pozitív folyamatok indultak el az élő- és a félsertés áfájának 5 százalékra csökkentése hatására – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI érdeklődésére hétfőn.

 

 

VM: pozitív folyamatokat indított el a sertésáfa csökkentése

 

 

A tárca közleménye szerint ugyan az áfa-csökkentés hatásainak vizsgálata összetett feladat, de a hatások felmérésével kapcsolatos munka már januárban elkezdődött, a témában eddig két egyeztető megbeszélést tartottak.

Az információkat a tárca koordinálásával, az összes érintett szereplővel közösen összesítik.

Az ágazati, termelői visszajelzések alapján az év elején általában jellemző alacsony kereslet megélénkült.

A termelők a forgalom növekedéséről számolnak be, emellett a kisüzemek is emelkedő keresletről tájékoztatták az érdekképviseleti szervezeteket – közölte a tárca.

Kisebb élénkülés van a tenyészállatok forgalmában is, ennek oka lehet, hogy a tenyészállatok vásárlása is az 5 százalékos áfa-körbe tartozik január elsejétől.

Az intézkedés eredményeit a hazai alapanyagok iránti kereslet mellett számos egyéb ponton kell vizsgálni a közlemény szerint.

Így figyelemmel kísérik az élőállat felvásárlás mennyiségi és ár adatait, a külkereskedelmi folyamatokat, az áfa-bevételek alakulását, valamint az érintettek likviditási helyzetének alakulását is.

A tárca tájékoztatása szerint a konkrét adatok érdemi elemzése csak 2-3 hónap elteltével kezdődhet meg, ahogy az ahhoz szükséges statisztikai, áfa-bevallási és egyéb adatok rendelkezésre állnak.

 

MTI 2014. január 27.