Miért romlanak a termőtalajok?
A szerves anyag tartalom csökkenése minden esetben, amikor művelésiág-váltás történik, szinte azonnal elkezdődik (pl.: gyepből vagy erdőből szántó…
Hírlevél
Nem akarsz lemaradni a mezőgazdaság cikkeiről? Add meg az e-mail címed, és mi elküldjük neked a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélreA szerves anyag tartalom csökkenése minden esetben, amikor művelésiág-váltás történik, szinte azonnal elkezdődik (pl.: gyepből vagy erdőből szántó…
A termőtalajok minőségének gyorsuló romlása egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A tendencia többek között az elmúlt 5-6 évtizedben folyó…
Hazánk élen jár a mikrobiális talajoltó-készítmények kutatása és fejlesztése területén.
Nagyjából egy évtizeddel ezelőtt elkezdődött egy számháború, ami azóta is tart. Ez a készítményekben lévő sejtek számára vonatkozik, azaz, hogy 1…
Az erjedés, erjesztés kémiai folyamatát jelenti röviden. A talajoltó-készítmények előállítása fermentorokban történik. A fermentor egy zárt, saválló,…
A biológiai növényvédelem hallatán a legtöbb gazdálkodó még mindig a bio vagy ökológiai termesztésre asszociál. Sztereotípiává zsugorítják a…
A növényi mérgekkel fertőzött takarmányok szabályosan lerabolják a telepi állatállományok produktivitását; a gyorsan terjedő…
Mint minden kultúrnövényünk, a gabona is a talajból felvett tápanyagokból építi fel szárát, a kalászt és természetesen magát, az értékesíteni kívánt…
A kukoricaszár mennyisége hazánkban 10-13, estenként 14 millió tonna, csuhéval, csutkával együtt 15-16 millió tonna, a búzaszalma mennyisége 4,5-7,5…
A réteken s legelőkön a gyökerek tömege jelentős, akár 100 tonna is lehet egy hektár területen. Utána következnek a gombák, 2-5 t/ha mennyiségben….