nemesítés

Kérdőíves felmérést indít az Agrárgazdasági Kutató Intézet a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismeréséért.
A Gabonakutató szója nemesítése mindössze két évtizedes múltra tekint vissza, ám ebben a rövid időszakban is sikerült maradandót alkotnunk
A szakemberek lelkiismerete megszólította a gazdákat a mezőgazdasági növények környezetbarát termesztésére.
A KWS napraforgó-nemesítési programja hosszú utat tett meg a 2011-es „újrakezdés” óta
A Makói hagyma világviszonylatban is jól ismert és keresett Hungarikum jó fűszerező tulajdonsága és tárolhatósága miatt...
A KWS Magyarország Kft. életében több mint 15 éve meghatározó muronyi nemesítőállomása adott otthont a 2018. szeptember 13-i partnertalálkozójuknak
Az Isterra Magyarország Kft. fajtái már hazánkban is bizonyítottan bőtermő, jó minőségű búzák. Folyamatosan az élmezőnyben végeznek termőhelytől és évjárattól függetlenül.
„Sosem voltam befőttéletű, sosem fogok leülni”
Meggyőződésünk, hogy a sikeres és gazdaságos őszikalászos-termesztés ma már egyértelműen magas szintű technológiát és kiváló genetikai alapok...
„Nem túl őszinte szerelem, de gyümölcse mindenkit levesz a lábáról”
A SAATEN-UNION az idei évtől nemzetközi szinten egyesíti és a HySEED égisze alatt folytatja a hibridkalászosokban végzett eddigi tevékenységeit annak érdekében, hogy a jövőben még jobban teljesítő rozs-, búza-, árpa- és tritikáléhibrideket használhassanak az európai termelők.
A SAATEN-UNION őszi vetésű hibridjei
A RAPOOL Seed Technology munkacsoport több mint 100 különböző csávázási kombináció hatékonyságát, toleranciáját vizsgálta.
Az aratás előtt a hazai tárolókban 1,5 millió tonna búza és közel akkora kukorica készlet vár vevőre
Izinger Pál, a modern magyar mezőgazdaság megteremtőinek kiemelkedő személyisége még 1991-ben készítette tanulmányát
A nemesítésre nem mindig jellemző a lineáris fejlődés, ezt a RAPOOL európai kísérleti hálózatának elmúlt években mutatott fejlődése is jól mutatja (1. ábra). Ugyanakkor a RAPOOL-t mindig is az a cél vezérelte, hogy az üzemi körülmények között elérhető legjobb teljesítményt és legnagyobb értéket biztosítsa a repcetermesztők számára. Ez, valamint a repcenemesítésben szerzett több mit 100 éves tapasztalat emeli a RAPOOL-t a vezető repcenemesítők közé.
A RAPOOL-repcék alapjaiban változtatták meg a repcetermesztést és jelentős mértékben járultak hozzá a repcetermesztés fejlődéséhez. A RAPOOL közreműködésével a repce ökonómiai és ökológiai szempontból egyaránt a sikeres szántóföldi kultúrák sorába lépett. A vállalat története igazi sikertörténet.
A repce termesztett növényeink közül a legintenzívebben reagál a nitrogén-hatóanyagra, ami a gazda számra azt jelenti, hogy minden egyes kiadott kg hatóanyag többszörösen térül meg a termésben. Szakmai körökben általánosan elfogadott, hogy minden egyes tonna termésre 55 kg N ha számítható, de mégis mikor, milyen formában és mennyit lehet és érdemes kijuttatni?
A hazai napraforgó-termesztés folyamatosan igazolja, hogy nem csak múltja, hanem jövője is van. A termelők újabb és újabb hozamkihívásokkal szembesül­nek, amit a korszerű vetőmagokban rejlő genetikai potenciállal és a hozzájuk társuló gyomirtási technológiákkal érhetnek el. Tapasztalatunk az, hogy a fejlő­dés a termés mennyiségében és minőségében egyaránt megmutatkozik.
Európa évről évre szigorítja a különböző ható- és vivőanyagokat a növényvédelemben. Környezet- és egészségvédelmi okok miatt mind kevesebb hatékony növényvédő szert használhatnak többek között a gabona- és kukoricatermesztők. Előtérbe kerülnek a betegségek ellen jól vagy közepesen ellenálló fajták, illetve a hatékonyabb növényvédelmi technikák és technológiák – hangzott el a XXVII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórumon január 18-20 között.