Nem feltétlenül szüksége kert ahhoz, hogy magunk termesszünk igazán ízletes uborkát. Ezzel a megoldással néhány négyzetméternyi területről állíthatjuk elő családunk számára a nemcsak finom, de rendkívül egészséges uborkát.
Kép forrása: Goodyear
Az igazán finom uborka friss és ropogós. A boltban kapható viszont soha nem lesz olyan, mint amit magunk termelünk.
Érdemes minél több uborkát fogyasztani, hiszen számos pozitív hatással rendelkezik. C-vitamint, magnéziumot, kalciumot, káliumot, foszfort, nátriumot és még vasat is tartalmaz. Kedvező hatással van a gyomor működésére, káliumtartalma miatt pedig vízhajtó hatású is. Alkalmazható reumatikus fájdalmakra is, olvasható az AGRÁRoldal honlapon. Dunsztolva téli savanyúságként is finom, de igazán nyersen a legjobb.
Az uborkatermesztésben a legjobb, hogy nem igényel nagy kertet. Mindössze néhány négyzetméteren termeszthetünk akár ezer uborkát is zsákos ültetéssel. Ehhez olyan 70-100 kilogrammos zsákot válasszunk, ami vastagabb műanyagból készült. A zsákot töltsük meg komposzt és föld keverékével ügyelve arra, hogy az stabilan álljon.
A zsákok közepébe szúrjunk nagyjából másfél méteres fakarót. Ennek végébe üssünk szöget, amire kössünk drótot vagy erős madzagot, amire felfuthat a növény.
Néhány műanyag csőre is szükségünk lesz, amik az öntözésben segítenek: ezekre vágjunk lyukakat.
Egy zsákba 3-4 uborkamagot ültessünk megfelelő távolságra egymástól, és már végeztünk is az ültetéssel.
Ezután némi gondoskodással és öntözéssel elláthatjuk családunkat elegendő mennyiségű uborkával.