A tavaszi hideget követő nyári kánikula gyorsította a kalászosok érését, már több hete éjjel-nappal zúgnak a kombájnok a földeken, aratnak a gazdák.
Indultak a kombájnok, itt a betakarítás időszaka (Fotó: Dudás Gabriella)
Bizakodásra adnak okot a termékbecslési adatok
Az agrárkamara idei előrejelzése alapján Nagy István agrárminiszter szerint az átlagoshoz közeli mennyiséget tudunk betárolni idén. Az egyes kultúrák területcsökkenésének egy részét kompenzálhatják a viszonylag kedvező hektáronkénti hozamok – jelentette ki a miniszter.
Termésbecslés szerint az alábbi hozamok prognosztizálhatók:
- őszi búza: 5 millió tonna;
- őszi árpa: 1,38 millió tonna;
- repce : 776 ezer tonna.
Hazánkban fejenként átlagosan 37 kg kenyeret fogyasztunk évente
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a hazai termelésű, egészséges, ökológiai művelésben aratott gabonák értékeire hívja fel a figyelmet.
A kereslet kielégítésére ma már egyre több pékségben juthatunk hozzá ökológiai gabonákból, sőt ősgabonákból (tönköly, alakor és tönke) készített, sajátos beltartalmi értékű pékárukhoz.
Az őszi árpával kezdtek a kombájnok (Fotó: Dudás Gabriella)
Az ökotermelők ősgabonával is foglalkoznak
A hazai ökokutatások bővülésével a gazdák is egyre szerteágazóbb tudásbázishoz jutnak az ellenálló búzafajok és fajták, valamint ökológiai művelési módjuk megválasztásához.
Fontos az agrártechnológia megfelelő alkalmazása a vetőmag előállításától a sütésig terjedő folyamatban, ugyanis sajnos a rossz gyakorlatok miatt nagy a pazarlás.
Az ÖMKi folyamatosan bővülő öko fajtatesztjei, az ezekhez kapcsolódó események és kiadványok, sőt a gazda-molnár-pék online térkép a teljes ökológiai termékpályát segíti, hogy a legfinomabb hazai pékáruk kerüljenek a fogyasztók asztalaira.
Aratás az Alföldön (Videó: Horizont Média, 2021)
Forrás: MTI és ÖMKi