fbpx
670773

Rázós technika: akár 10 másodperc alatt kész egy szilvafa

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 23.

Javában zajlik a szilva betakarítása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, jónak mondható a termés, a felvásárlási ár, minden valószínűség szerint, a tavalyitól nem sokban tér el.

 

Virágzásban érte a fagyás a gyümölcsösöket

2020-ban a szilvát három alkalommal tizedelte meg a tavaszi fagy, így jócskán elmaradt a termés a várakozásoktól. Az idei időjárás már kedvező volt, mert nem fagyott le a szilva, bár a szárazság és a légköri aszály okozott némi fejfájást a gazdáknak.

Szakmai berkekben elég jó évként könyvelték el 2021-et – mondta Saliga Csaba, az Agricolae Kft. növényvédelmi szakembere.

 

Szilvaszüret Szatmárban
Az idei jó év a szilvásoknak (Fotó: Koczka Máté)

 

Szilvaszüret Szatmárban a kézi munkaerő

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is rázzák a szilvát ősszel, mint az ország más részében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a traktorvontatású betakarítógépek rendelkeznek egy nagy, fogókaros szerkezettel, ami elvégzi a precíziós munkát.

„A traktor vontatású rázógép minden egyes hidraulikus eleme külön szabályozható. Első lépésben a traktor sofőrje a fülkébe behelyezett kamerának köszönhetően pontosan áll meg az aktuális fánál, majd a ponyva kihelyezésre kerül gépileg a gyümölcsfa korona alá. Ezt követően a fogókart ráirányítjuk az aktuálisan betakarítandó fa törzsére, a gumipofával ráfogunk, majd ezt követően a rázógép rezgéseket visz át a szilvafára, a termés ezáltal lehullik. A lehullott gyümölcsöt rázógép ponyvája a futószalagra juttatja, majd ezt követően a tisztítórendszere kiszívja a felhordón beérkező termésből a lombot, illetve ágmaradványokat. A betakarított gyümölcsöket ládákba és konténerekbe helyezzük” – magyarázta Saliga Csaba az Agricolae Kft. növényvédelmi szakembere.

„A cégcsoportnál a piacon kapható legújabb elérhető távirányítású traktor technikával a traktoros egyidejűleg lehet a rázómester is a rázógépre szerelt kamerának köszönhetően. A rázóegység emellett önállóan is állítható. Az erőgépkezelő ebben az esetben nemcsak a rázókar, hanem a ponyva kezelője is” – emelte ki az új technika lényegét a szakember, ugyanis így jelentősen csökken a kézi munkaerő igény.

 

Szilvaszüret Szatmárban
A gépi betakarításnak köszönhetően közel 50%-kal csökkent a kézi munkaerő igénye (Fotó: Koczka Máté)

 

Az Agricolae Kft. két fő vezérterméke a szilvabefőtt és a szilvalekvár

Jámbor László, a cég külkereskedelmi munkatársa elmondta, a befőtt esetében közel 80 százalékos érettségi fokon a legcélszerűbb betakarítani a szilvát. Miután a termés beérkezik, végig megy a szártépőn, majd optikai válogató alatt, ezt követően történik a magozás és a felezés. A folyamatokat követően üvegbe töltés következik majd a felöntő lé, hőkezelés, ami során fizikai nyomásnak van kitéve, így ha túlérett állapotban lenne, akkor a szilva szétesne az üvegben.

A lekvár esetében más a helyzet, hiszen minél érettebb a szilva, annál magasabb a cukorfoka és annál ízesebb lesz a késztermék is. A tervek szerint az Agricolae Kft. idén egymillió üveg szilvabefőttet és közel 550 tonna szilvalekvárt készít majd el.

A betakarítás során ügyelnek arra, hogy a földterületen ne maradjon szilva, ezzel gócpontok kialakulását előzik meg, illetve az elhullott gyümölcsökből készül a hungarikumnak számító szatmári szilvapálinka.

 

Forrás: Koczka Máté /PR Tanácsadó