…amelyek használatáért most 2 pont jár az AÖP-ben!
Tavaszi feladataink fontos eleme a talajoltás!
A mikrobiológiai talajoltás jelentősége abban áll, hogy a speciális baktériumtörzsek képesek átalakítani a növények szempontjából fontos tápelemeket felvehető formákba, a környezetre gyakorolt káros hatások nélkül.
A baktériumok végzik a talajban lévő szerves anyag átalakításának a legnagyobb részét. Elsősorban az elhalt növényi maradványok lebontásában játszanak fontos szerepet, amelynek során a cellulóz, a hemicellulóz, a pektin és a lignin bontásával alapvető táplálék- és energiaforrás keletkezik. A lebontás során ezen felül tápelemek (ásványi sók), víz és energia szabadul fel, amelyek a növény rendelkezésére állnak.
Emellett a mikroorganizmusok számos más vegyületet is kiválasztanak, amelyek a növény növekedésének és fejlődésének szabályozói. Gondoljunk például az indolecetsavra (auxin), mely a sejtosztódást és a megnyúlást, a differenciálódást, de akár a virágzást is szabályozza. Hasonlóan fontos vegyület a gibberellinsav, hiszen a mag csírázási folyamataihoz is elengedhetetlen.
E baktériumtörzsek jótékony hatása nem merül ki ennyiben, hiszen a növények fiziológiai folyamatainak befolyásolásával, támogatásával is segítik a növények fejlődését.
Az ún. abiotikus stresszek – mint például az aszály, a talaj növekvő sótartalma, vagy a szélsőséges hőmérsékletek – globális szinten is jelentős termésveszteségeket okoznak.
E veszteségek csökkentése érdekében a talajoltó biostimulánsokat mind szélesebb körben integráljuk a termelési rendszerekbe azért, hogy használatukkal a növények élettani-biokémiai folyamatait a termelékenység javításának érdekében tudjuk módosítani.
A talajoltásnak más pozitív hatása is lehet. A talajból induló fertőzések, kórokozók elleni védekezésben is segítségünkre vannak. A talajélet, a talajegészség javításával, a növények számára optimális talajfizikai és -kémiai tulajdonságok megőrzésével a fenntartható termelés és a magas hozamok egymás mellett is értelmezhetővé válnak.
A tápanyag-kijuttatás mellett tehát minden esetben hangsúlyozni kell a mikroorganizmusok biológiai körforgalomban betöltött szerepét. Ha a segítségükkel nem valósulna meg az immobilizáció-mineralizáció folyamata, akkor nemcsak a talaj tápelem készlete maradna felvehetetlen, de a kijuttatott műtrágyák hatóanyagainak hasznosulása is romlana. E folyamat során a mikroszervezetek oldható vegyületeket visznek szerves kötésbe, illetve a szerves kötésből ismét oldhatókká.
A Phylazonit NG termékcsalád (Phylazonit Talajoltó NG, Phylazonit Talajregeneráló NG, Phylazonit Szója NG, Phylazonit Tarlóbontó NG, Phylazonit Rizo NG) baktériumtörzsei e célt szolgálják.
A tavaszi vetésekkel közvetlenül a mag mellé juttatott oltóanyagok – a kijuttatáshoz a megfelelő technológiai és műszaki háttér adott, bárki számára biztosítani tudjuk – a csírázás kezdetétől támogatják a kelő növényt a fejlődésben. A fentiek figyelembevételével mindenképpen célszerű a növénykultúrához, a talajadottságokhoz, a talaj egészségi állapotához mérten kiválasztani azokat a mikrobiológiai oltóanyagokat, melyek segítségével biztonságosabbá, eredményesebbé tehető a termelés. Lényeges szempont, hogy a baktériumtörzseket akkor és oda juttassuk, ahol a fenti célok eléréséhez a megfelelő élettér elérhető számukra.
A folyamatos innováció eredményeként egy új dimenziót teremtettünk a baktériumkészítmények kijuttatásában. Célunk az volt, hogy a Phyller kijuttatóval és vezérlővel partnereink gazdaságos, környezetkímélő és fenntartható szemléletű gazdálkodást folytathassanak, tovább csökkentve a fölösleges gázolajfogyasztást és a felesleges inputanyag-kijuttatást.
A Phylazonit mikrobiológiai készítményei 2 pontot érnek az új Agro-ökológiai Programban (AÖP), így érdemes számolni velük már tavasszal is!
*Az AÖP feltételeiről további információkat itt talál: https://phylazonit.hu/aop/