fbpx

Változnak a vetésváltásra vonatkozó szabályok

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 21.

A 2023 és 2027 közötti uniós támogatási időszakban változnak a szántóterületeken a vetésváltásra vonatkozó szabályok – sokféle lehetőséget és választást kínál az új, a Közös Agrárpolitika (KAP) a magyar gazdáknak.

Gazdafórum
A KAP legfontosabb újdonságaira hívta fel a figyelmet az államtitkár (forrás: közösségi média/Feldman Zsolt)

A vetésforgóra vonatkozó szabályok célja a talaj termőképességének megőrzése

A 2027-ig tartó időszakban a KAP egyik legfontosabb újdonságának a zöld alapfeltételek erőteljesebb figyelembevételét jelölte meg Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Csongrád-Csanád vármegyei Bordányban tartott fórumon.

A helyes mezőgazdasági és környezeti állapot előírásai közé tartozik például a 10 hektárnál nagyobb gazdaságoknál az évenkénti kötelező vetésforgó alkalmazása. A vetésváltásra vonatkozó szabályok alapvető célja a talaj termőképességének megőrzése. Ennek érdekében a gazdálkodónak – néhány kivételtől eltekintve – minden évben az összes szántóföldi tábláján, de egy naptári évben az adott gazdaság szántóföldi területének legalább egyharmadán az előző évhez képest más növénykultúrát kell termesztenie. Ennek egymást követő három évben teljesülnie kell.

Ebben az évben még átmeneti uniós mentesség van a közvetlen élelmiszerként fogyasztott kultúrákra, de burgonya, napraforgó, repce, szója, cukorrépa, olajtök és dinnye önmaga utáni termesztése 2023-ban sem lehetséges biológiájuk és károsítóik miatt.

Kukorica – négy év

A hibridkukorica vetőmag négy egymást követő évben termeszthető ugyanazon a területen. Két (akár ugyanazon fajú) főnövény között termesztett másodvetés is vetésváltásnak számít, ha a másodvetés mind az őt megelőző, mind az őt követő főnövénytől eltérő növénycsaládba tartozik.

A másodvetést az egységes kérelemben be kell jelenteni, az adott kérelmezési év főnövénye után kell elvetni, s a következő igénylési év főnövényének vetése előtt kell betakarítani, beforgatni vagy megsemmisíteni.

A területet úgy kell megművelni, hogy a szükséges talajelőkészítési munkálatokat az előző főnövény betakarítása után és a következő főnövény vetése előtt el lehessen végezni.

Mezőgazdasági munka, agrárgép
A talajelőkészítő munkálatokra is vannak szabályok, melyeket figyelembe kell venni (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az említett szabályoktól az alábbi esetekben lehet eltérni:

  • ha a gazdaság 10 hektárnál kevesebb szántót művel;
  • ha a területen tanúsítottan ökológiai gazdálkodás folyik;
  • az évelő szántóföldi kultúrákkal borított földterületen (beleértve az ideiglenes gyepet) is;
  • az árasztásos művelésben (víz alatt) termesztett szántóföldi kultúráknál;
  • a parlagon hagyott területeken;

Ezeken kívül, ha a támogatható mezőgazdasági terület több mint 75 %-a állandó gyepterület és azt gyep vagy egyéb egynyári takarmánynövény termesztésére, vagy az év, illetve a növénytermesztési ciklus jelentős részében vízzel elárasztott növények termesztésére, vagy ezek kombinációjára használják. Továbbá kivételt jelent, ha a szántóterület több mint 75 %-át gyep vagy egyéb egynyári takarmánynövény termesztésére, parlagon hagyott földterületként (függetlenül talajtakarástól), hüvelyes növények (szója kivételével, mivel az önmaga után nem termeszthető) termesztésére vagy e célok közül többre is használják.

Forrás: AM/Sajtóközlemény