fbpx

250 millió forint támogatás a vertikális farmnak

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 08.

Mikrozöldségek és kisebb salátanövények teremnek hidropóniás rendszerben, mesterséges, kizárólag LED-es világítás mellett a Tungsram vertikális farmján, melynek termőterülete 150 négyzetméter. A farm kereskedelmi méretű, ám elsődleges célja a kutatás-fejlesztés, ezért is egyedülálló a létesítmény Közép-Európában.

 

Kutatás és mezőgazdaság: a vertikális farm
Mikrozöldségek és kisebb salátanövények teremnek hidropóniás rendszerben, mesterséges világítás mellett (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A kormány törekvése

Magyarország kerüljön vissza az öt legjobb agrárkutató ország közé, ezt a célt szolgálja a vertikális farm is, amelynek megvalósítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 250 millió forinttal támogatta – mondta György László az ITM államtitkára az agrotechnológiai fejlesztés átadásán.

A vertikális farmot, amelynek a fejlesztése 575 millió forintba került, a Tungsram a Biopólus Zrt. biotechnológiai tudását alkalmazva építette meg, a Kész Csoport közreműködésével.

A Tungsram több egyetemmel működik együtt, például a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel és a Debreceni Egyetemmel. Ez azt jelenti, hogy a vertikális farm létrejöttének támogatásával nemcsak egy vállalkozást fejlesztenek, hanem innovációs ökoszisztémát is építenek.

 

Kutatás és mezőgazdaság: a vertikális farm
Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója és György László, az ITM államtitkára átvágja a nemzeti színű szalagot a vertikális farm avatásán (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A világ élelmezése az egyik legfontosabb, előttünk álló kihívás

Az előrejelzések szerint 2050-re a Földön 9,8 milliárd ember fog élni, több mint kétharmaduk városlakó lesz. A bolygó jövőbeni lakosságának élelmezése pedig a mostaninál 70 százalékkal nagyobb terhet ró a mezőgazdaságra és a ráépülő élelmiszeriparra.

Az államtitkár szerint, erre a kihívásra adhatnak választ a vertikális farmok is, amelyek a természeti erőforrásokkal hatékonyabban bánnak.

Még jelentős fejlődésre van szükség ahhoz, hogy ezzel a módszerrel tömegesen lehessen élelmiszert – főként gabonaféléket, rizst, kukoricát – termelni, a vertikális farm azonban biztosítja a kutatásokhoz, fejlesztésekhez a megfelelő környezetet.

 

A vertikális farm egy pályázat része

A Tungsram elnyerte 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíj informatikai innovációs díját pályázaton. A hét közepén átadott farm ennek részeként valósul meg. Az erről szóló oklevelet György László államtitkár adta át Jörg Bauernek, a Tungsram elnök-vezérigazgatójának a rendezvényen.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc