fbpx

Szabotázs, áramhiány, háború, korrupció a baromszektorban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 augusztus 26.

Miközben a technológiák egyre fejlettebbek, az emberi magatartás, a politika számos országban nehezíti az eredményes baromfitermelést.

Oroszország például a baromfiexport terén is szeretné növelni piaci szerepét a globális exportban. Ennek legnagyobb akadálya maga az orosz állam: a brojlerhústermelők szerint saját háborús politikájuk akadályozza őket a kibontakozásban. Az Ukrajna elleni agresszió óta nincs alkatrész, nincs munkaerő, nőnek a költségek. Ez már ellátási gondokat is okoz: tavaly be kellett tiltani a kivitelt, idén gondok voltak a hazai ellátással, és a háborúk miatti szankciók óta nem jutnak hozzá fontos import termékekhez.

brojlertelep baromfi
Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

A háború természetesen az ukránokat is sújtja. Ukrajna a háború kezdete óta a legrosszabb áramkimaradásoktól szenved – jelentette a Time Magazine a közelmúltban helyi tisztségviselőkre hivatkozva. Oroszország az ukrán villamosenergia-termelő kapacitások mintegy 60%-át megtámadta, megrongálta, ami folyamatos áramszünetekkel járt az egész országban. Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalata termelési kapacitásának 90%-át elveszítette, a téli időszakban bekövetkező súlyosbodásra figyelmeztetett, amely akár napi 20 óráig is eltarthat. Az ismételt áramkimaradások megkérdőjelezték az ukrán baromfiipar létét – jelentette az Ukrán Baromfitenyésztők Szövetsége. A baromfitelepek átlagosan napi 7-10 órát maradnak központi áramellátás nélkül. Egyes műveleteknél az ellátás napi 4-10 órára korlátozódik. Sok vállalkozás tartalék energiatermelési kapacitást hozott létre – ezek azonban drágítják a termelést, és a korszerű technológiák esetében nem tökéletes pótmegoldások. Van gazdaság, ami nemrég elvesztette az összes baromfit áramszünet miatt.

A folyamatos nemzeti áramkimaradások vagy terheléscsökkentés tavaly pusztító hatást gyakoroltak a baromfitenyésztőkre és a vágóhidakra Dél-Afrikában. A Poultry World megszólaltatta Izaak Breitenbach-t, a Dél-afrikai Baromfi Szövetség vezérigazgatóját, aki szerint a szektor kénytelen megnövekedett költségekkel és napi 2 és 10 óra között tartó áramkimaradásokkal megbirkózni. A terhelések mindennapos valósággá váltak szerte az országban, és az elöregedő széntüzelésű erőművek, a korrupt szénbeszerzési ügyletek és a bűnöző szabotázs miatt. van cég, amely az év közepén elért nyereség 90%-os zuhanására számított. Miután az intelligens vezérlési technológiák jelen vannak a legtöbb dél-afrikai kereskedelmi baromfiólban – ideértve a takarmány- és vízellátást, a szellőzést –, ha a rendszer leáll, az állatok akár 45 percen belül elpusztulhatnak.