fbpx
739328

Repcegyomirtás egyszerűen DuPont? Salsa? gyomirtó szerrel

Írta: - 2015 július 17.

2014 őszén Magyarországon is forgalomba került a DuPont új hatóanyagát tartalmazó repcegyomirtó szere, a Salsa®. Farkas András, az AgroProdukt Kft. termelési irányítója az alábbiakban számol be a termék felhasználási tapasztalatairól.

Az AgroProdukt Kft. őszi káposztarepce termésátlaga az intenzív technológiának köszönhetően (intenzív fajták, hibridek, talajelőkészítés, okszerű növényvédelem) az elmúlt húsz év alatt duplájára nőtt; 2-2,5 tonna helyett napjainkban 4-4,5 tonnát takarítanak be egy hektárról. A magas termésátlagok eléréséhez a növényvédelem kiemelt szerepet játszik. A repcét számos kártevő (pl.: repcedarázs, ormányosok, repcefénybogár) és kórokozó (pl.: szklerotínia, alternária, fóma) támadja meg, melyek hatékony védekezés hiányában jelentős terméskiesést okozhatnak. Nem kisebb problémát jelent a repcetermesztők számára a gyomnövények időben történő kiiktatása sem, mely már kora ősszel befolyásolhatja a várható termés mennyiségét. Ezt igyekszik megelőzni Farkas András a repce őszi gyomirtásával, akinek nagy könnyebbséget jelentett a Salsa® gyomirtó szer megjelenése. Ennek egyik oka, hogy a területeiken jellemző gyomnövények között szerepel a repcével azonos rendszertani családba tartozó, így igen nehezen irtható sebforrasztó zsombor. Farkas András tapasztalata szerint, a Salsa® e fő gyomproblémát képes megoldani, emellett pedig a területeikre jellemző többi gyomnövényt – tyúkhúr, pásztortáska, csattanó maszlag – is elpusztítja. A területek egy részén a DuPont képviselője által javasolt kombinációs partnert (aminopiralid+klopiralid+pikloram) alkalmazott a pipacs jelenléte miatt. E kombináció sem okozott csalódást, az elvárt hatást biztosította. A Salsa® gyomirtási technológiák alkalmazásával a repceterületeik gyommentesek lettek.

Az AgroProdukt Kft. őszi káposztarepce gyomirtási technológiája tehát a Salsa® gyomirtó szerrel (kombinációs partnerrel kiegészítve) történő őszi posztemergens kezelés, mikor a gyomnövények többsége 2 leveles (maximum 4 leveles) állapotban van. A szakember elmondása szerint a gyomirtó szer hatása már a kezelést követő héten látható volt; a gyomnövények növekedésbeli leállását, sárgás színelváltozását, majd 2 hét múlva teljes pusztulást tapasztalta. A Salsa® szelektív a repcére nézve, a kultúrnövény fejlődését egyáltalán nem befolyásolta. A készítmény tartamhatása révén a kezelést követően újrakelő gyomok nem jelentkeztek. Farkas András fontosnak tartja, hogy a Salsa® gyomirtó szer használata révén a repcéből nehezen irtható gyomnövények könnyen irthatóvá válnak, és emellett megmarad a fajta-, hibrid választás lehetősége is, mivel e gyomirtó szer bármely fajta-, hibridrepcében alkalmazható. Mindezen szakmai szempontok, indokok tették e készítményt a gazdaság első számú repcegyomirtó szerévé, melyet a szer kedvező hektárköltsége, kiváló ár-érték aránya csak megerősített.

Kmellár-Kürtösi Mónika