fbpx

A tavalyihoz képest már kétszeres árat adnak érte

Írta: Kristóf Imre - 2022 augusztus 06.

Nagyon kedves kis állat, megszelídítve házikedvencként akár a lakásban is tartható, de általában a csincsillát a gyönyörű prémjéért tenyésztik. A csincsilla tenyésztése most felfutóban van, egyre nő a felvásárlási ára, ugyanis a szőrmék iránt megnőtt a kereslet. A Magyar Csincsillatenyésztők Országos Szövetsége szerint a tenyésztők száma is jelentősen gyarapodhat a közeljövőben.

Nő a kereslet

A járvány ideje alatti 4,5- 5 ezer Ft-os felvásárlási ár már több mint a duplájára nőtt. Egy 8-10 hónapos, prémérett állatért több mint 11 ezer Ft-ot is adnak. Ismét nagy a kereslet a prémek iránt, így az országos szövetségnél akár 15 ezer Ft-os árra –, és a tenyésztők számának növekedésére is számítanak.

– Jó hírrel szolgálhatok a magyar csincsilla tenyésztők számára. A prémérett állatok felvásárlási ára végre elmozdult a holtpontról és jelentősen növekszik. Ez köszönhető annak, hogy a világpiacon az érdeklődés megsokszorozódott a prémek iránt – mondja lapunknak Berta Gyula csincsilla bíró, a Magyar Csincsillatenyésztők Országos Szövetsége képviseletében.

Berta Gyula
Berta Gyula csincsilla bíró, Magyar Csincsillatenyésztők Országos Szövetsége

Munka mellett is végezhető

Egy csincsilla farm létesítése viszonylag nagyobb beruházási költség mellett igen alacsony üzemeltetési és fenntartási költséggel jár. Kevés az élőmunka-ráfordítási igénye is, mert egy 100 anyás telep, azaz közel 400 csincsilla napi ellátása mindössze 1-2 órás munkát igényel. Speciális táppal és rétiszénával felnevelhetőek az állatok, melyek szagtalanok és igen tiszták. Homokot kell adni nekik naponta, hogy megfürödhessenek benne.

Csincsilla eledel és homok
Csincsilla eledel és homok

– A csincsillát ketrecekben tenyésztjük, egy család öt anyából és egy tenyészbakból áll. A ketrecek ennek megfelelően úgy lettek kialakítva, hogy egy folyosón tudja megközelíteni a hímállat a nőstényeket. Az állatoknak a szaporodási ciklusa igen rövid. A megtermékenyítés után 111 napra fog megszülni a tenyészanya, ami a hajnali órákban történik, és a szülésnél a segítséget a tenyészbak adja. Az alom 1-4 kölyökből áll, és a kicsik 7-8 hetes korukig maradnak az anyjuknál. Előbb kettesével, majd négy hónapos kortól, már egyesével helyezik a ketrecbe a növendékeket.

Csincsilla tenyészbak
Csincsilla tenyészbak

Minőségi prém kell

A csincsilla legfontosabb értékmérő tulajdonsága a prémjének színe, szerkezete, selymessége, puhasága. Ezért a jó tulajdonságok átörökítéséhez megfelelő tenyészbakok kellenek.

 – Egy komoly értéket képviselő tenyészbak súlya eléri az 500-550 grammot. A másik fő feltétel, hogy a szőre viszonylag sűrű legyen és minél sötétebb színű a hátrésze. E mellett nagyon fontos tulajdonság a hasa hófehér has, ugyanis a szürke színű egyed a tenyészértékét nagymértékben elveszti, mert átadja a szürke hasat a születendő kicsiknek.

Fehérhasú csincsilla tenyészbak
Fehérhasú csincsilla tenyészbak

Csak tenyésztett állatok

Ez a kis rágcsálló állat Dél-Amerikából származik. Először az Inka királyok palástját díszítették a csincsillák prémjével majd az 1600-as évektől Európába is behozták őket. Ám értékes prémje miatt, mértéktelen vadászatukkal teljesen kiírtották ezeket az állatokat szinte az egész világon. Argentína és Chile területén, szigorúan őrzött rezervátumokban élnek ma már csak vad példányok.

– Az eredeti, vad példányok nem így néztek ki. Színük sokkal szürkébb, szőrük tömöttsége, selymessége silányabb volt. Az állatok bundáját a nemesítés során változtatták át a ma látható állagúra és színűre. A természetes környezetükben, rezervátumokban élő állatok védettek, csak a tenyésztett állatok prémjét lehet felhasználni szőrmék és bundák készítésére – tette hozzáBerta Gyula, csincsilla bíró.