fbpx

Hol tart az agrár-digitalizáció? Sokat segít, ha válaszol!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 24.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja. A gazdák most válaszaikkal segíthetik a teljes körűbb kép kialakítását.

Jobb tervezés több információval

Lukács-Veres Zsolt növényvédelmi- és iparidrón-pilóta, az SZTE agrár- és üzleti digitalizáció szak levelezős hallgatója munkatársaival Az Európai Bizottság megbízásából tanulmányt készít, hogy jobban megértsük a digitalizáció jelenlegi helyzetét az EU mezőgazdaságában. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja indította el ezt a tanulmányt, hogy hozzájáruljon az EU mezőgazdaságának digitalizálása jelenlegi helyzetének jobb megértéséhez. Ezek az információk segítik a célok meghatározását és az uniós célkitűzések megvalósítása felé tett előrehaladás mérését, összhangban az Európai zöld megállapodással és A digitális korra felkészült Európával.

digitális eszköz
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Csak kutatási, döntés-előkészítési célra!

– A felmérés célcsoportja a mezőgazdasági termelők, akiket arra kérünk, hogy válaszoljanak egy kérdéssorra, és osszák meg véleményüket a gazdaságaikban bevezetett digitális technológiákkal kapcsolatban. A felmérés eredményei hozzájárulnak a digitális technológia helyzetének értékeléséhez az EU mezőgazdaságában. A felmérés olyan digitális technológiákra terjed ki, mint a precíziós gazdálkodás, a valós idejű alkalmazások, a földi és légi drónok, az árakra vonatkozó eszközök, az érzékelők, a mesterséges intelligencia, a blokklánc, a műholdképek, a nagyméretű adatok és elemzések, a mezőgazdasági döntéstámogató rendszerek – olvasható a hallgató felhívásában.

A kérdőív kitöltése 45 percet vesz igénybe, de személyesen vagy esetenként telefonos kontaktust igényel, az Európai Bizottság adatvédelmi előírások szigorú betartása mellett. A kapott válaszok statisztikai jellegűek, csak kutatási célokra és szakpolitikai döntések megalapozásához használják fel azokat. A kérdőíves felméréshez ezen a címen lehet jelentkezni.

(Forrás: talajszelveny.hu)