fbpx

Öt tavaszi munkafolyamat, amely hatékonyabb drónnal

Írta: Agrárágazat-2022/2. lapszám cikke - 2022 február 21.

Ahogy a tél tavaszba fordul, a növényállomány már kimerült készletekkel várja a tápanyag-utánpótlást. A repce és a kalászosok esetében a tavaszi regenerálódási időszak egybeesik a vegetáció megindulásával, ezért ezeknek a növényeknek ilyenkor nagy mennyiségű és könnyen felvehető tápanyagra van szükségük. A talajjavító kijuttatásának megtervezése mellett a megfigyelésre és a növényvédelemre is érdemes megfelelő hangsúlyt fektetni: mivel a fejlődés egész folyamatát megalapozzák, tavasszal hozott döntéseink kulcsfontosságúak!

termőföld
A megfelelően időzített tavaszi növényvédelmi technológia és tápanyag-utánpótlás kiemelt fontosságú!

Évindító tápanyagutánpótlás permeteződrónnal

A hatékony tápanyag-utánpótlási terv elkészítéséhez elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük a teljes kultúra állapotát. A növények tápanyag-ellátottsága talajtípusonként eltérő lehet, a levegőből történő monitorozás során azonban meghatározhatóvá válik minden olyan folt, ahol differenciált kijuttatás szükséges. A homogén borítottságot biztosító oldatműtrágyát dróneszközzel minimális szórásegyenetlenség mellett, különféle domborzati viszonyok között is kijuttathatjuk – taposási kár nélkül.

A megfelelően időzített tavaszi növényvédelmi technológia és tápanyag-utánpótlás kiemelt fontosságú!

Hatékony gyomirtástervezés RGB-felvételekkel

A legfontosabb cél a gyomnövények mihamarabbi kiiktatása táblaszinten, ehhez pedig szükség van egy olyan eszközre, amellyel az egész területet megfelelő felbontásban tudjuk vizsgálni. RGB-kamerával felszerelt drónnal felmérhetjük az állományban előforduló gyomflórát, így a megfelelő kezelést idejekorán megkezdhetjük, minimalizálva a veszteséget. A módszer sikerességéről újabb RGB-felvételek útján, illetve a pusztuló gyomokból kaphatunk visszajelzést.

DJI T30 permeteződrón
DJI T30 permeteződrón

Abiotikus stresszhatások felderítése multispektrális felméréssel

A változékony tavaszi esőzések következtében kialakult belvizes, vízállásos, felázott területek azonosításában a multispektrális felmérés lehet segítségünkre, hiszen alkalmazásával folyamatosan figyelhetjük a csapadék állományra gyakorolt hatását. Ezzel a technológiával megismerhetjük a növények vegetációs állapotát, illetve stressz- helyzetét, emellett az emberi szem számára érzékelhető tartományon túl is rögzíthetünk adatot. Mindez hasznos tudásalapot nyújt többek között a biostimulátor kiválasztásához vagy a permetezés módjának megválasztásához is.

Multispektrális felvétel
Multispektrális felvétel

Kórokozók és kártevők feltérképezése fotogrammetriai szoftverrel

Dróntechnológiával párosított Pix4D fotogrammetriai szoftverrel digitális felületmodelleket készíthetünk a termőterületről, ezeket analizálva pedig felmérhetjük a növények aktuális szükségleteit. A nagy felbontású képekből bőséges információt nyerhetünk a kultúrát fenyegető kártevőkről és betegségekről, amely alapján gyors és célirányos kezelést tudunk választani. A kezelés sikerességét újabb felvételekkel ellenőrizhetjük, így szükség esetén könnyedén újratervezhetünk.

Nyomon követés termésmérési rendszerrel

Az Outfield termésmérési rendszer a gyümölcskötődésről, illetve a gyümölcsszámlálásról készít részletes térképet, amelynek segítségével élettani állapotonként követhetjük nyomon a változásokat a gyümölcsösben. A program gépi tanulás útján precíz termésbecsléseket készít, így átláthatóvá, kiszámíthatóvá, tervezhetővé teszi a betakarítási munkálatokat. Az Outfieldet használva a mezőgazdasági erőforrások elosztása is hatékonyabbá válik, ezáltal optimalizálhatjuk költségeinket.

Yuneec H520E drón multispektrális kamerával szerelve
Yuneec H520E drón multispektrális kamerával szerelve

Bármilyen monitorozási módot is választunk, maga a folyamat egészen hasonló: első lépésként a vizsgált területről dróneszköz segítségével nagy felbontású képeket rögzítünk. A légi felvételekből a kinyerni kívánt adatok fényében 3D-s felületi modell, térkép, ortomozaik stb. készül. A kiértékelést követően az állományt kezelési igény szerint különböző zónákra oszthatjuk, így a továbbiakban lehetőségünk nyílik a célzott beavatkozásra is. Végül pedig a kapott információt shape fájl formájában precíziós gépekbe importálva összehangolt, automatizált munkafolyamatokkal dolgozhatunk.

Török Gyula
ABZ Drone Kft.