fbpx

Mégis bezuhan a gabonatermés mennyisége az oroszoknál

Írta: Kohout Zoltán - 2024 szeptember 15.

Sokmillió tonna termény „tűnik el” a rossz időjárás, az alacsonyabb hozamok és a kisebb betakarítási terület miatt az oroszoknál. A piacokra nézve jó hír, hogy exportcsökkenés is következhet.

További, folytatódó exportkorlátozások

Oroszországban egyébként a nyáron folyamatosan módosítgatták a termés-előrejelzéseket. A kedvező tavaszi kilátások után májusban-júniusban sorozatosan csökkentették a várakozásokat a rossz időjárás miatt. Júliusra ismét emelkedni kezdtek a becsült adatok, majd a nyár közepén a SovEcon 3,1 millió tonnás plusszal 130,5 millió tonnára növelte a gabona-össztermésre vonatkozó becslést, míg a búzánál 100 ezer tonnával többet, 84,2 millió tonnát várnak. Ugyancsak több árpára (19,3 millió tonna) számítanak, viszont a kukorica várható mennyiségét 1,2 millió tonnával 13,4 millióra vették vissza.

Az elemzők már nyár elején figyelmeztettek: akárcsak 2022-ben, a termelés visszaesése jelentősen növeli annak az esélyét, hogy további exportkorlátozásokra kényszerül az orosz agrár-közigazgatás.

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Rekord méretű vetésterület-csökkenés

Azóta már ezek a mennyiségek sem tarthatók. A ProZerno augusztus végére jelentősen csökkentette a 2024-es gabonatermés előrejelzését az oroszoknál – írja az Interfax. Kétmillió tonnával csökkentették az új gabonatermés bruttó mennyiségét 126 millió tonnára. Ezt elsősorban az utóbbi évek egyik legrosszabb kukoricatermése generálta, ami 15 helyett alig több mint 12 millió tonnát hoz idén, A búza ugyan párezer tonnával több lesz, de ugyancsak jelentősen, majdnem 1 millió tonnával 17 millióra esik a várható árpatermés. A legdrámaibb a napraforgó: 17,3 millió helyett csak 15 milliót fognak aratni belőle. Szójából is kevesebb lesz, bár az idei 7,3 több, mint a tavalyi 6,8 millió tonna.

A Pozerno szerint a visszaesés oka egyrészt a vetésterületek majdnem 4%-os csökkenése (46 millió ha-ra) miatt van, ami most nagyobb mértékű, mint az utóbbi 10 évben bármikor. Ráadásul az idei szemtermés majdnem 10%-kal alacsonyabb lesz a tavalyinál.