fbpx

Küllős kapák – újra felfedezve

Írta: Agrárágazat-2024/4. lapszám cikke - 2024 április 30.

Lapunk tavaly októberi számában már elemeztük azt, hogy az AÖP – Agro-ökológiai Program szabályaival hogyan csináltak mesterségesen piacot az elfeledett alternáló kaszáknak. A szintén sokáig a múltba veszett küllős kapákkal szinte hasonló megy végbe már egy ideje, csak más körülmények hatására. Cikkünkben áttekintjük, hogy mi az oka a nagy bővülésnek ebben a szegmensben, illetve a hirtelen hatalmasra bővült választék milyen lehetőségeket kínál ebben a kategóriában.

Talajcserepesedés ellen

A küllős kapák alapvető, legrégibb rendeltetése a talajcserepesedés feltörése, talajszellőztetés és gyomirtás. A tavaszi vetések kelésének időszakában, a tavasznyár fordulóján többször előfordul, hogy a nagy mennyiségben, intenzíven, hirtelen lehulló csapadékot hamar megérkező felmelegedés és tartósan magas hőmérséklet követi. Ilyenkor a néhány héttel korábban talajba került vetés kelésének megindulását, növekedését, oxigénhez jutását, a csapadéktól levert, egybefüggően kérgesre, cserepesre száradt felső néhány centiméteres talajréteg gátolja. A levegőtlen állapot hosszabb ideig fennmaradva a növekedésben lévő vetések, növények számára súlyosan káros lehet, mert az oxigén nem jut el a gyökérzónába. Amennyiben újabb csapadék érkezik, a megkérgesedett talajfelszín a csapadékvizet sem engedi már át. A küllős kapa alkalmazása ezt a káros cserepesedett réteget szünteti meg, de a felső talajréteg strukturálására is előnyös.

Küllőskapa
Ideális művelési sebességük általában 6–15 km/h (fotó: einboeck.at)

Gyomirtás még a gyomosodás megindulásakor

A küllős kapák utóbbi 2-3 évben tapasztalható ismételt felfedezése mégsem a talajcserepesedés-feltörési képességüknek tudható be, hanem a gyomirtási hatásfokuknak. A termésnövelést évtizedek óta vegyszeres növényvédelem alkalmazásával biztosítják és érik el a gazdaságok. A gyomok növekvő rezisztenciája és az integrált növényvédelem alkalmazása miatt azonban kialakult a konvencionális gondolkodás. Ezenkívül a vegyi peszticidek fogyasztói elfogadottsága csökken, illetve az új egészségügyi és környezetvédelmi célok használatuk jelentős csökkentését tette szükségessé. Ezeken kívül a vegyszeres védekezés fokozódó szerköltségei, a kijuttatás egyre szigorodó normatívái is abba az irányba terelik a gazdákat, hogy a gyomok elleni védekezésben is egyre inkább előnyben részesítsék az olcsóbb, vegyszermentes mechanikus gyomirtást, növényápolást. Az erre való törekvésben került újra elő a rég elfeledett küllős kapa.

Küllőskapa
A küllős kerék működési elve (fotó: poettinger.at)

Természetesen gyomirtásra való alkalmazása, konstrukciójánál fogva, csak a gyomosodás kialakulásának nagyon korai szakaszában hatékony.

Ekkor a kelő gyomok gyökere még csak a felső 1-2 cm-es rétegben van, így a küllős kapa kanalas munkavégző küllői a talajból a feltört rögökkel együtt kiemelik a kelő gyomot, és mivel a gyomok könnyebbek, mint a feldobott földrögök, lassabban esnek a földre, és a tetejére hullva, kiszáradva újbóli növekedésük meghiúsul. Gyomrezisztencia esetén is hatékonyan használhatók a küllős kapák, és a kelés előtti (preemergens) státuszban „vakgyomirtásban” is bevált eszköznek számítanak. Alkalmazásuk elősegíti a magvak kelését, illetve helyrehozza a víz- és légáramlást, javítja a talajéletet, továbbá a fizikai-kémiai reakciókat. Fokozzák a mineralizációt, és segítik a nitrogén felszívódását.

Kiszélesedett kínálat

Ha már itt tartunk, tekintsük át a küllős kapák jelenlegi konstrukciós megoldásait. Amint minden gépgyártó újra előkapta a méltatlanul elfeledett munkagépet, egyre magasabb felszereltségű modellek jelentek meg a piacon. Kialakítását tekintve ez alapvetően az egyszerű művelő-növényápoló eszközök közé sorolható. A gerendelykialakítása nagyon hasonlít egy sorközművelő kultivátoréhoz.

Kerékküllő kanalak
A küllőkön található speciális fordított kanalak (fotó: einboeck.at)

A küllős kerekek egy közös gerendelyre általában egyenként vagy esetenként párban vannak felfüggesztve, hajlított cső vagy laposvas szárral. Arra is van példa már, hogy több kisebb kiegészítő gerendelypártag van kialakítva, amelyek a főgerendelyhez paralelogramma felfüggesztéssel kapcsolódnak. Ezekre a tartópárokra vannak felfüggesztve a küllős kerekek. Ez a megoldás, főleg a nagy munkaszélességű gépeknél, a minél hatékonyabb talajkövetést szolgálja. A felfüggesztés általában rugós túlterhelésbiztosítással is ki van egészítve, ami szintén a talajkövetést és az idegen anyagok (pl. kő) elleni védelmet szolgálja. Ezt a túlterhelésbiztosítást, illetve a talajra gyakorolt nyomás mértékét, felszereltségtől függően, vagy mechanikusan, vagy pedig hidraulikus munkahenger segítségével lehet beállítani. Az aktív feladatot a hegyes végződésű, hajlított küllőkből álló, 500–600 mm átmérőjű küllős kerekek végzik, melyek általában egy eszközön belül 70–100 mmes osztástávolsággal kerülnek elrendezésre. A legtöbb küllős kapa két keréksoros kivitelű, a küllős kerekeik egymáshoz képest eltolt osztással futnak.

Küllőskapa
Rugós terhelésű küllőskerék-felfüggesztés (fotó: einboeck.at)

Ideális munkamélység

Maximális művelési mélységük kb. 10 cm, de az optimális a 4 cm-es mélységben való művelés. Az ideális munkamélységet mindig az adott terület cserepesedésének mértéke határozza meg. A hátrafelé hajlított csúcsú küllők függőlegesen hatolnak a talajba. A küllőkön található speciális fordított kanalak a kiemelkedéskor intenzív lazítómunkát végeznek, így nemcsak a cserepesedést szüntetik meg, hanem az apró, éppen kikelt gyomnövények gyökerestől való kiemelésével erős gyomirtó hatást is végeznek. A kanalas küllők a talajrögökkel együtt kitépett gyomokat kiemelve, a magas forgási sebesség hatására felrepítik, s mivel a talajrögök nehezebbek, így azok gyorsabban leesnek a talajra, a kivágott gyomok azok felszínére zuhannak, és elszáradnak.

Az egyenkénti, általában csapos felfüggesztésüknek köszönhetően a 9 cm-nél szélesebb sortávolságú kultúrákban – nagyobb fejlettségű állományban – a növények védelme érdekében a soroknál a tagok egyszerűen leszerelhetők vagy felhajthatók. Napjainkban már nagy munkaszélesség-választékban kínálják a küllős kapákat, egészen a 14 méteres verziókig, függesztett, illetve vontatott kivitelben. A 3 méter feletti munkaszélességű változatok – a biztonságos szállítási szélesség megtartása érdekében – hidraulikusan összecsukható gerendelyűek. A 6 méteres munkaszélesség alatti kínálat mindegyik modellje hárompont-függesztésű, de felette már féligfüggesztett és vontatott változatokat találunk nagyobb arányban.

Küllőskapa
Hidraulikus terhelésű küllőskerék-felfüggesztés (fotó: carre.cache.ephoto.fr)

Optimális munkasebesség és maximális növénymagasság A küllős kapákat általában 5–20 cm közötti növénymagasságon belül tudjuk biztonságosan alkalmazni, ezt az értéket általában a küllőskerék-függesztőkarok hossza, vagyis a gerendelymagasság határolja be. Egyes modellek küllőskerék-felfüggesztése lehetőséget nyújt az ennél magasabb, akár 50 cm-es állományban történő növényápolási munkára is. Ideális művelési sebességük általában 6–15 km/h, de vannak egyes konstrukciók, melyek ennél magasabb munkasebesség mellett is megfelelő munkaminőséggel dolgoznak. A sebesség megválasztása során fokozottan figyelembe kell venni mind a talajállapotot, mind pedig az ápolni kívánt kultúrát, illetve annak fejlettségi fokát. A gyártók által kínálta opciós felszerelések listájában már 3 méteres munkaszélesség felett szinte mindenhol kérhetők állítható mélységhatároló kerekek, melyekkel a talajkövetés pontossága fokozható. Több gyártó kínál hátsó kiegészítő rugós boronát, illetve aprómag- és tápanyag-kijuttatásra alkalmas egységet is.

Küllőskapa
Egyes modellek küllőskerék felfüggesztése lehetőséget nyújt akár 50 cm-es állományban történő növényápolási munkára is (fotó: https://download.kvernelandgroup.com/kverneland)

Agresszivitás

A felhasználók egy jó része azért ódzkodik a küllős kapák alkalmazásától, mert félelmük szerint használatával a növényállomány komolyabb arányban sérül. Pedig nincs okuk az aggodalomra, mert számos akkreditált vizsgálat kimutatta már, hogy optimális üzemeltetés esetében, általában 1% alatt marad a növényekben okozott sérülés mértéke. A növény fejlettségi állapotához és a vetésmélységhez igazítva a munkamélység beállítását jelentősen csökkenthetjük a növényeket érő kedvezőtlen hatásokat. A küllős kapa agresszivitása a munkasebesség pontos szabályozásával változtatható.

Alacsony költséggel

Mivel a küllős kapák munkasebessége magas, így területteljesítményük is kiemelkedő, a teljesítményigényük viszont alacsony, így aránylag kis költséggel üzemeltethetők. Egy 4,5 méteres konstrukciót például egy kb. 100 LE teljesítményű traktor könnyen üzemeltet, az üzemanyag-felhasználás általában 1,5–2 l/ha.

Farkas Imre