fbpx

Idén tovább zsugorodik a hazai szarvasmarha-szektor

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 30.

Folytatódik a szarvasmarha-szektorban a hátramenet: az idei év első két hónapjában ugyanúgy csökkent a vágás és romlott a kereskedelmi mérleg, mint tavaly.

Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024 január–februárjában a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve majdnem 12 százalékkal csökkent a 2023. január–februári mennyiséghez képest. Az összes vágás bő kétharmadát adó tehenek vágása 16, az üszőké 9 százalékkal volt kevesebb, míg a bikáké csaknem 6 százalékkal nőtt. A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 2024 januárjában 6,2 százalékkal emelkedett a 2023. januári mennyiséghez viszonyítva, ám az import még nagyobb mértékben, 12,1 százalékkal nőtt. Még rosszabb a helyzet a marhahúsexport terén, amiből 8 százalékkal, értékben 14 százalékkal kevesebbet realizált a szektor. Közben viszont az import volumene majdnem negyedével(!), a behozatal értéke pedig 12,4 százalékkal nőtt.

szarvasmarha tartás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Mint nemrég megírtuk, már tavaly is lefelé tartó spirálban volt a szektor: az élőmarha-export január–novemberben 16 százalékkal maradt el a 2022 azonos időszakitól. Ezzel szemben az élőmarha-behozatal 33 százalékkal nőtt. A marhahúsexport mennyisége is jelentősen esett: 17 százalékkal, értéke pedig 20 százalékkal. A marhahúsimport volumene 12 százalékkal, értéke 5 százalékkal csökkent a szóban forgó periódusban. Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2023-ban a szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve csaknem 10 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Az összes vágás több mint kétharmadát adó tehenek vágása 10 százalékkal, a bikáké 11 százalékkal volt kevesebb, míg az üszőké csaknem 5 százalékkal nőtt.