fbpx

Kevesebb lesz, de a minősége kimagasló

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 18.

Idén kimagaslóan jó minőségű lesz a meggy, a termésmennyiség azonban alacsony. Tavaly az aszály, most a tavaszi fagy nehezítette meg a gazdák dolgát.

Meggyet kézből enni jó dolog
Finom az idei meggy (fotó: Fekete István)

A meggynek jó éve van

Az elmúlt években minden gyümölcstermelőnek megnehezítette a dolgát a „természet szeszélye”, hiszen tavaly az aszály, idén pedig a fagykárok okoztak problémákat – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a meggy belföldi népszerűsítéséről szóló fogyasztásösztönző kampány sajtótájékoztatóján az EFOTT fesztivál területén.

Ennek ellenére a meggynek jó éve van, ráadásul „ez a friss gyümölcs nem a múlt században jött, ezer éve velünk van”, a magyar meggytermesztés évszázados hagyományokon alapszik – fűzte hozzá.

Ahogy a cseresznyénél, úgy a meggynél is mennyiségi problémák jellemzik az idei termést.

A magyar meggy 80 százaléka exportra kerül

Az államtitkár jelezte, hogy Magyarország a világ nyolcadik, Európa második legnagyobb meggytermelője 13 hektáros termőterülettel és évi 60-80 ezer tonnás terméssel, továbbá 2800 termelővel. A magyar meggy 80 százaléka exportra kerül, az európai meggybefőtt 60 százalékát Magyarországon gyártják.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AC) ügyvezetője kiemelte: az a szándékuk, hogy a „gyomron keresztül jussanak el a szívekig”, ezért vannak jelen az EFOTT-on, ahol közvetlenül a fiatalokat célozzák meg.

Megemlítette, hogy a meggynek magas a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, jót tesz a szívnek és az emésztésnek.

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője az együttműködésben történő előrelépésre hívta fel a figyelmet, ugyanis ez az első alkalom, hogy az AMC-vel közösen jelennek meg a Magyar Termék közösségi standon, ahol a jövő vásárlóit a tudatos magyar termék választására ösztönzik.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc