fbpx

Kemény az EU: stop az ukrán és a lopott orosz importnak is

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 06.

Július 1-től nem érkezhet több cukor és – nem kis mennyiségben lopott – orosz búza Európába. Az EU korábban már kilátásba helyezte, hogy ha az érdekeit sérti, kizárja a keleti importárut Európából. Most rögtön be is vezetnek több korlátozást ukrán, fehérorosz és különösen olyan orosz árura (búza), amit Ukrajnából loptak el az orosz megszállók.

búza cukorrépa
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az Európai Unió Tanácsa május 30-án elfogadta az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabonák és olajos magvak, valamint feldolgozott termékek vámok kivetéséről szóló határozatot. A vámok 1 tonnánként 95 eurót tesznek ki, az olajos magvak tonnáján pedig 50%-ot. Ez hivatalosan persze nem kitiltást jelent, hanem „csak” vámot, de az olyan nagy mértékű, hogy piacképtelenné teszi az árut, így gyakorlatilag távol tartja az EU-tól. A rendelet egyben az Oroszországból és Fehéroroszországból származó répapép és szárított borsó behozatali vámját is megemeli, és ezeket az árukat megfosztják az uniós vámkontingensekhez való hozzáféréstől is. A kemény EU-s intézkedés nem csak az európai gazdák érdekeit védi, van egy erkölcsi vonatkozása is. Köztudott, hogy az oroszok már tervezetten, a háborújuk kezdete óta millió tonnás mennyiségben fosztogatják, lopják az ukrán termelésű gabonát és más mezőgazdasági terményt, majd adják el nagy haszonnal a nemzetközi piacokon. Az EU ennek is véget vet a mostani rendelkezéssel.

Mint az Agrárágazat elsők közt számolt be róla, az EU-s tilalomnak része az ukrán cukor behozatalának megállítása is. Beszámoltunk róla, hogy az év első felében gyorsan elérték az EU által megengedett behozatali határt, ezért maguk az ukrán cukorgyártók kérték-javasolták, hogy zárják le a határt az EU-ba irányuló export előtt. Más kérdés, hogy Európának viszont szüksége van a több cukorra, és még mindig Brazília hozza ide a legtöbbet: az onnan érkező bő 800 ezer tonna nyers nádcukor háromszor annyi, mint a korábbi ukrán behozatal.