fbpx

Módosul a jelölési szabály – segítség az élelmiszeriparnak

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 09.

Az élelmiszerekben, a feldolgozott mezőgazdasági termékekben a helyettesítő összetevők változhatnak, azonban ezt nem köteles teljes részletességgel követni a csomagoláson feltüntetett jelölés – a hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május elején megjelent az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, mely biztosítja ezt a lehetőséget.

Pékség
Az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket más összetevőkkel helyettesíthetők (Fotó: Pixabay)

Alternatívák a szabálygyűjteményben

Az élelmiszeripar és a kereskedelem szakmai szövetségeinek bevonásával dolgozták ki az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakértői a szabálygyűjteményt, mely több, az eddigiektől eltérő megoldást kínál.

A rendkívüli intézkedés hátterében az orosz-ukrán háború negatív hatása áll, miszerint az Európa-szerte zavart okoz az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve a jelek szerint jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál.

Számos élelmiszer-előállító a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevővel kiváltani az egyébként használt, és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat.

A tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje pénzügyi teher

A kedvezőtlen gazdasági helyzetben az előírt élelmiszer-jelölések használata rendkívüli terhet ró az élelmiszer-vállalkozókra. Az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje ugyanis zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett felesleges környezeti terheléssel is járna.

A nehézségek kiküszöbölése érdekében a május 2-án megjelent országos főállatorvosi határozat lehetővé teszi az élelmiszeripari szereplőknek, hogy – a határozat visszavonásáig – az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket más összetevőkkel helyettesítsék, és az így előállított termékeket akár eredeti csomagolóanyagukban forgalomba hozhassák.

Vannak kivételek (allergén összetevők, kisgyermekeknek készült termékek)

A bevezetett szabályoknak köszönhetően a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáfér a megszokott, biztonságos, minőségi, hazai élelmiszerekhez.

Az új előírások biztosítják a vásárlók megfelelő tájékoztatását is, a helyettesítés menete szigorúan szabályozott és egyértelmű, nyilvános vásárlói tájékoztatáshoz kötött.

A jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek esetében. Az allergén összetevők feltüntetése továbbra is kötelező minden termék csomagolásán. A speciális gyógyászati célra szánt, az élelmiszerek és a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek kizárólag az élelmiszerek jelölésre vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő jelöléssel forgalmazhatók.

Fő szabályok:

  • A helyettesítő összetevő használatáról a fogyasztót tájékoztatni kell.
  • A tájékoztatás több módon is történhet (átcímkézésével, felülcímkézéssel…).
  • A helyettesítő összetevő kizárólag több összetevős élelmiszerek esetében alkalmazható.
  • Az eltérő élelmiszer-alapanyagok, adalék- és segédanyagok kizárólag akkor használhatók fel, ha mindenben megfelelnek a vonatkozó jogszabályok előírásainak és nem hordoznak élelmiszerbiztonsági kockázatot.
  • Allergént tartalmazó helyettesítő összetevő esetében a jelölése minden esetben kötelező.
  • A Nébih valamennyi, a témához kapcsolódó információt gyűjti, és elérhetővé teszi a témában létrehozott tematikus weboldalán.

Forrás: AM/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc