fbpx

Madárinfluenza volt a Szolnok megyében elhullott macskában

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 04.

Immár hazánkban is kimutatták emlősállatból a magas patogenitású madárinfluenza vírusát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében elhullott házimacskánál azonosította a kórokozót.

A magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatták ki a Nébih szakemberei abból az elhullott házimacskából, amely Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből diagnosztikai vizsgálatra érkezett a hivatal laboratóriumába. A fertőzött macskával együtt tartott állatok jelenleg tünetmentesek, vizsgálatuk folyamatban van. A járványügyi nyomozás ugyancsak zajlik, azonban valószínűsíthető, hogy a fertőződés vadmadárral való közvetlen vagy közvetett érintkezés útján történt.

macska baromfi
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Az emlősállatokban megállapított magas patogenitású madárinfluenza nem von maga után olyan szigorú járványügyi intézkedéseket, mint a baromfik esetében igazolt fertőzés. Az állattartó többi macskáját az állategészségügyi hatóság megvizsgálja és megfigyeli, de korlátozásra, kényszer-elaltatásra nem kerül sor.

Hazánkban más emlősállatból nem mutatták ki a betegséget. A kórokozót emlősállatoknál Európa-szerte csak elszórtan azonosították, nagy kiterjedésű megbetegedés kizárólag baromfifajokban jellemző. Annak az esélye, hogy a vírus embert fertőzzön, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kockázatbecslése alapján továbbra is elhanyagolható.

Az emberre és emlősállatokra átterjedő madárinfluenza aggasztó problémáival legutóbb ebben, ebben és ebben a cikkben foglalkoztunk.

(Forrás: Nébih)