fbpx

Madárinfluenza: EU-s vakcinát kapnak a baromfitelepek

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 26.

Több százezer adag zoonózisos influenza elleni oltóanyagot gyűjtött be a madárinfluenza megelőzésére az Európai Bizottság felkészülési megbízatásának részeként. Közben egy új teszteljárás segíti a baromfitelepeket a magas patogenitású vírus gyorsabb kimutatásában.

A cél védeni az európai polgárokat

Az Európai Bizottság egészségügyi vészhelyzetekre való felkészültségi és reagálási hatósága 15 EU-tagállam nevében szerződést írt alá 665 ezer vakcina pandémia előtti adagjának szállítására. A négyéves szerződés időtartama alatt további 40 millió adagra szóló opciót is része a megállapodásnak. A vakcinát azoknak szánják, akik leginkább ki vannak téve a madárinfluenza madarakról vagy állatokról történő átterjedésének, például a baromfitenyésztők dolgozóinak és az állatorvosoknak. Bár az átvitel egyelőre ritka, egyre gyakrabban előfordul. (Az embereket érő fenyegetésről ebben és ebben, a betegség elleni vakcináról ebben a cikkben írtunk legutóbb!) A vakcina célja, hogy megakadályozza a madárinfluenza terjedését vagy lehetséges kitörését Európában, védve a polgárokat és a megélhetést. A szóban forgó vakcina (Seqirus) az egyetlen megelőző, zoonózisos madárinfluenza elleni készítmény, amelyet jelenleg engedélyeztek az EU-ban.

Az EU illetékesei szerint bár alacsony a madárinfluenza veszélye a lakosság körében, meg kell védeni a nagyobb kockázatnak kitett embereket, a baromfiágazatban dolgozókat. A Seqirus gyártója szerint a védőoltásokhoz való hozzáférés kritikus fontosságú a világjárványra való felkészülés szempontjából, és megnyugvást jelent a kormányoknak, a lakosságnak egyaránt.

Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Olcsóbb, gyors HPAI-teszt a baromfitelepen

A magas patogenitású madárinfluenza baromfitelepeken történő gyorsabb kimutatását segíti egy újonnan kifejlesztett teszteljárás. Az izotermikus amplifikáción (LAMP) alapuló megoldásra azért van szükség, mert a gazdaságokban nincs pontos és gyors tesztelési lehetőség: a minták laboratóriumi beszállítása, kiértékelése napokat vehet igénybe, ami késlelteti a gyors döntést, beavatkozást, míg a fertőzés gyorsan terjed. A LAMP módszere hasonlít a polimeráz láncreakción (PCR) alapuló tesztekhez, de olcsóbb, mint a PCR, továbbá a LAMP-tesztet állandó hőmérsékleten hajtják végre. A LAMP-módszert használó technológia gyors, mobil elemzőeszköz lehet a baromfitelepen előforduló betegségek, például a magas patogenitású madárinfluenza kimutatására.