fbpx

Mikor nem túlárazott a föld?

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 06.

Már elérhetőek a helyben szokásos átlagos forgalmi értékre vonatkozó adatok. Májustól ez az irányadó adat az erdőnek nem minősülő földterületek ellenértékének megállapításánál.

Mezőgazdasági művelés alatti földterület
A föld adás-vételi értéke vizsgálat tárgyát képezheti (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Nem a 20 éves időszak jövedelemtermelő képesség az irányadó!

Az erdőnek nem minősülő föld ellenértéke alapos indok nélkül nem haladhatja meg a szerződéskötés évét megelőző naptári évben a helyben szokásos átlagos forgalmi értéket 10%-ot meghaladó mértékben – a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénynek (Földforgalmi törvény) 2023. május 1-től hatályba lépett módosítása szerint.

Az új szabályozás értelmében tehát ezentúl a „túlárazás” megállapításakor nem a földnek az indexállással meghatározott 20 éves termelési időszakra számított jövedelemtermelő képessége lesz az irányadó, hanem a szerződéskötést megelőző naptári évben (2023-ban a 2022-es értékek) kialakult helyben szokásos átlagos forgalmi érték.

Az adatok már elérhetőek a NAK honlapján

A helyben szokásos átlagos forgalmi értékre vonatkozó – az Agrárminisztérium által jóváhagyott módszertan alapján kalkulált – adatok már elérhetőek a NAK honlapján. A keresőbe a települést és a művelési ágat szükséges megadni, ami ezt követően az adott település vonatkozásában mind hektárra, mind pedig aranykoronára lebontva megmutatja a helyben szokásos forgalmi értéket.

A keresőfelület a NAK honlapján a felső, kiemelt menüsorban a  Termőföld átlagár  fülre kattintva elérhető.

A termőföld öröklésének témakörében is változtak még januárban a szabályok, az erre vonatkozó cikket megtalálják portálunkon.

Forrás: NAK