fbpx

Megint nagy a visszaesés a sertéshús exportpiacán

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 22.

Brazília csaknem 10, az EU 30 százalékkal kevesebbet exportált az idei évben, mint tavaly nyárig. Nagy kérdés, mi lesz, ha Kína tovább csökkenti külső keresletét.

sertés
(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió majdnem 30 százalékkal kevesebb, szűk 1,5 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon az idei év első 4 hónapjában, mint 2021 azonos időszakában. A fő exportirány természetesen továbbra is Kína (majdnem félmillió tonnával), illetve Japán és a Fülöp-szigetek – írta friss jelentésében az Agrárközgazdasági Kutatóintézet.

Ugyancsak komoly, bár messze nem ilyen mértékű a másik nagy kibocsátó, az USA kivitelének csökkenése. A tavalyi április-júniusi mennyiségtől 15 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesíthetnek a nemzetközi piacon. Majdnem eléri a 10 százalékot Brazília sertéshúsexportjának csökkenése is, és az ok szintén a kínai importigény visszaesése.

Mindehhez képest a magyar sertéshús-kivitel produktuma nem is rossz. A KSH adatai szerint hazánk élősertés-kivitele ugyan 15 százalékkal 7,7 ezer tonnára, csökkent az idei év első 4 hónapjában (a tavalyihoz képest). Ám a nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége nem változott számottevően (39 ezer tonnára). Az árak viszont emelkedtek, így az export értéke 10 százalékkal nőtt.