fbpx
506277

Kövérre hízik a sertéspiac Kínában, csak épp nem fogy annyi

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 22.

Ahhoz képest, hogy 3-4 éve még a tönk szélén állt a kínai sertéstermelés, most rekord közeli szintre ugrott a kibocsátás. De még a legendás kínai sertéshúsfogyasztást ismerve sem biztos, hogy kell nekik annyi, amennyi a piacra zúdul.

sertés-vágóhíd
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kristóf Imre

Tönk széléről rekord magasságba

Mint lapunk is folyamatosan követte a nem mindennapi eseménysort, az afrikai sertéspestis (ASP) 2018-2019-ben a tönk szélére juttatta az ágazatot. Azóta hatalmas iramban és nem is sikertelenül próbálják helyreállítani a korábbi volument, nemcsak tenyészállatot, hanem takarmányt is elképesztő mennyiségben vásárolnak. Tavaly előttig részben ez is szerepet játszott az árak globálisan tapasztalható emelkedésében.) Az erőfeszítések olyannyira sikerrel jártak, hogy Kína 2023-ban rekord közeli szintre növelte sertéshús-termelését. De az árak zuhantak, ami azt jelzi, hogy a piac nem kívánt annyi sertéshúst. Elemzők szerint az iparág volumenét, kibocsátását le kell mérsékelni. Ám a bankok és tisztviselők által támogatott vállalatok egyelőre még inkább készpénzt égetnek el, és várják, hogy az árak ismét emelkedjenek, mintsem húsba vágó intézkedéseket tegyenek.

Nagyobb a mennyiség, nőtt a hatékonyság

A Kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2023-ban 727 millió sertést vágtak le Kínában, ami 3,8 százalékos növekedés 2022-hez képest. A sertéshús előállítása 58 millió tonna volt, ami 4,6 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest. A tavalyi sertéshús-kibocsátás 2014 óta a legnagyobb, s meghaladta az 5 éves tervben 2025-re kitűzött 55 millió tonnás célt. A disznóvágás a valaha bejelentett harmadik legmagasabb volt (Kínában csak 2013 és 2014 között vágtak többet).

Közben javul a sertéshústermelés hatékonysága is. A statisztikák sertésenként átlagosan 8 kg húst mutatnak, ami 500 grammos növekedés az előző évhez képest, és 2 kg-mal több, mint 2014-ben. A nehezebb sertések összhangban vannak a széles körben elterjedt „másodlagos hízlalással” (érett sertés továbbhizlalásával), ami az afrikai sertéspestis-járvány óta eltelt 4 év alatt általánossá vált Kínában.