fbpx

Kombájn- és traktortüzek: gazdák tanítanak tűzoltókat

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 17.

A forróság és az aratási, tarlókezelési munkacsúcs meglátszik a katasztrófavédelem hírközlésein: egymást érik a kombájn-, bálázó- és traktortüzek. Van, ahol a gazdák továbbképzik a tűzoltókat a géptűz-megelőzés érdekében.

Témát ad a tűzoltóknak

Legutóbb egy kombájn motorterében keletkezett tűz tegnap délután egy tormásligeti gabonatáblán – jelentette a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága. A csepregi önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt a kombájn sofőrje a füstölést egy porral oltó tűzoltó készülékkel megszüntette. A tűzoltók vízsugárral a motorteret visszahűtötték, valamint a munkagépet hőkamerával átvizsgálták; személyi sérülés nem történt.

Ugyancsak aratáskor keletkezett tűz nemrég Vasszilvágy közelében, amit a sárvári hivatásos tűzoltók oltottak el. Egy hektáron így is leégett a tarló, veszélyeztetve a lábonálló gabonát, ezért a helyszínre érkező munkagéppel körbetárcsázzák a területet. A tűzoltók megkezdték az utómunkálatokat. a tűz egy kombájn vágóasztalán keletkezett, amit a gép kezelője porral oltóval megfékezett, de a lángok addigra terjedni kezdtek a tarlón.

Egy traktor is kigyulladt Hatvan és Lőrinci között, a 2401-es út közelében, egy gáton – közölte szintén a katasztrófavédelem. A hatvani hivatásos tűzoltók szerint a traktor teljes terjedelmében égett, de a tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését, és eloltották a lángokat.

A mezőgazdasági gép- és objektumtüzek (termőföldek, szárítók, raktárak) témaköre szerepelt nemrég a tűzvizsgálók konferenciáján, Kecskeméten is.

mezőgazdasági géptüzek

Megtanítják a tűzoltóknak

Riedstadt-Erfelden tűzoltó-önkéntesei gazdákat hívtak meg a tűzoltóállomásra, hogy a gazdák bemutassák, elemezzék a legújabb, nagy mezőgazdasági gépek műszaki jellemzőit. Minél inkább ismerik a tűzoltók a kombájnok, traktorok, bálázó- és rakodógépek technikai részleteit, annál inkább tudnak segíteni a tűz- és kármegelőzésben vagy a keletkezett tűz megfékezésében, illetve a károk mérséklésében. Az ilyen tájékoztatóknak, tudásmegosztásnak nagy szerepe van, hiszen sokszor a gazdák úgy előznek meg egy nagyobb tüzet – termő tábla vagy tarló leégését például –, hogy gyorsan leválasztják a gépkapcsolat égő elemét. Sajnos, így sem mindig sikerül: csak a napokban hatalmas bálatűz, traktorleégés, szerencsésebb kimenetelű bálázótűz adott munkát a német tűzoltóknak.