fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 11.

A búzák a magtárakban, a kukorica pedig az aratás felénél. Vegyes kép rajzolódik ki mind mennyiség, mind minőség tekintetében itthon és a nagyvilágban egyaránt. Abban ugyan egyetértés van, hogy a mennyiség jobb, mint tavaly ilyenkor az öreg kontinensen. Mindkét fő termény tekintetében jelentős döntés, hogy egyre több országban vezetik be az E10 nevű üzemanyagot, amely olyan motorbenzin, ami 10%-ban tartalmaz bioetanolt, amit búzából vagy kukoricából készítenek. Ez fontos piac a hazai termelőknek is.

Kukorica

Lassan a második feléhez ér a Föld északi féltekéjén a kukorica betakarítása, ennek megfelelően jönnek is a várva várt eredmények a hozamokról. Amerikában az október 13-i jelentés szerint az állomány nincs olyan jó állapotban, mint tavaly ilyenkor. A termés 11%-át várják kiváló minőségűnek (tavaly ez 21% volt), 44%-át jónak (tavaly ez 47% volt), 30%-át pedig közepes minőségűnek (tavaly ez 20% volt). Ez akár rosszhír is lehetne, azonban az ország termésbecslésén még nem változtattak, hiszen ezek az adatok összhangban állnak a korábbi várakozással. A termény a későbbi vetés következtében 1-2 hetes csúszásban van az éréssel, ennek megfelelően a betakarítás is később kezdődött el. Jelenleg csak a terület 22%-át aratták le, míg ez a szám tavaly ilyenkor 38% volt. Az igazi kukoricaövi államokban (Minnesota, Illinois, Iowa, Nebraska) épphogy csak elkezdték a betakarítást, ezért mértékadó termésbecsléssel még várnunk kell a tengerentúlról. Ami a Kína-USA kereskedelmi háborút illeti, még nem született érdemi és jelentős döntés a két ország között. Szójában ugyan egy jelentősebb kontingensre bejelentkezett a világ legnépesebb országa, kukoricában nincs elmozdulás. Azonban a nagy kérdés, hogy a Kínában komoly károkat okozó sertéspestis elterjedése miatt valójában mennyivel kevesebb takarmány-alapanyagra lesz szükségük, azaz, hogy az amerikai szójára és kukoricára van-e valódi kereslet. Nem hivatalos számok szerint a kínai sertésállomány harmadát, azaz kb. 100 millió sertést kellett eddig levágni a betegség terjedése miatt. Ez pedig még a kínai kukoricatermelőknek is komoly fejfájást okoz, hiszen a piacok ilyen gyors változására nem lehet gyorsan reagálni termelői oldalon. Feltételezhető, hogy a megtermelt áru növelni fogja a kínai kukoricakészleteket. A lassan beinduló kínai etanolprogram jó megoldást jelenthet a keresleti hiányra.

MATIF novemberi jegyzése – Kukorica

Chicagói tőzsdén jegyzett decemberi ár – Kukorica

Az Európai Unióban változó a helyzet. Franciaországban kicsit gyengébb eredményt várnak, de a hiány nem mutatkozik egyelőre. Szerbia és Románia termésbecslése változatlan, 7,1 millió illetve 11,5 millió tonna termést várnak a két országban. Ukrajna továbbra is 36 millió tonna kukoricára számít, Oroszország pedig – amire a következő 5 évben figyelni kell, hiszen hasonló ugrás előtt áll, mint 10 éve Ukrajna – idén 13,5 millió tonna tengerit remél levágni. Magyarországon is túl vagyunk a betakarítás felén, az utolsó hivatalos adat két héttel ezelőtt érkezett, akkor a terület 31%-án végezték el a munkát, az országos átlag addig 7,9 tonna/hektár volt. Ez a 982 ezer hektáros vetésterületen 7,75 millió tonnát jelenthet. Szerencsére az idő kedvez a munkához, vigyázni kell azonban arra, hogy a gyorsan leszáradó növényt ajánlatos leszárítani és tisztítani, nem érdemes kockáztatni, ha 14-16% körüli eredményekkel vágunk. A nem szakszerűen tisztított és szárított termény később, a magtárakba kerülve komoly minőségi problémákat okozhat a tulajdonosnak, ami értékesítési problémákat is jelenthet. Lapzártánkkor a MATIF novemberi jegyzése 165,25 euró, a januári jegyzése pedig 170 euró volt. A fekete tengeri árak, melyek szintén fontosak számunkra, novemberre 150 euró, januárra pedig 155 euró október 21-én.

Búza

A búza ára, miután a magtárakba került, lassú növekedésnek indult az elmúlt napokban, hetekben. Ennek oka a nem túl jó minőség, vagy más szóval a kiváló minőség hiánya. A búza–kukorica-olló elkezdett nyílni, ami hamarosan döntésre készteti a takarmánygyártókat: melyik növényt vagy az abból készült mellékterméket használják föl receptúrákhoz.

MATIF decemberi jegyzés – Búza

Chicagói tőzsdén jegyzett decemberi ár – Búza (téli)

Másik ok az áremelkedésre, hogy az őszi vetésekkel is gondok vannak: sok helyen késnek, ami kritikus a várható terméshozam szempontjából. Míg a kukorica oldalazó mozgást végzett a tőzsdéken az elmúlt hetekben (gyakorlatilag 1-2 euró emelkedés volt tapasztalható az egy hónappal ezelőtti elemzésem óta), addig a MATIF decemberi jegyzésű búzáért a múlt havi 171,5 euróról már 180,75 eurót kérnek.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató

CÍMKÉK HungranaMATIF