fbpx

Akik a termőföldtől az asztalig nyomonkövetik élelmiszereink minőségét

Írta: Sándor Ildikó - 2018 augusztus 13.

Laborlátogatás az SGS-nél

A tavalyi sikeres rendezvény után az SGS Hungária Kft. ismét megrendezte nyíregyházi laboratóriumának nyílt napját, ahová a vendégeket megújult programokkal, személyre szabott tematikával és izgalmas előadásokkal várták.

A kezdetektől napjainkig – számokban

Az 1878-ban alapított SGS ellenőrzési szolgáltatásaival forradalmasította az európai gabonakereskedelmet. Ma már a világ vezető vizsgáló, ellenőrző és tanúsító vállalata, 140 országban 2400 irodát és laboratóriumot működtet. Hazai leányvállalatának invitálására több mint 80 vendégnek volt szerencséje idén is közelebbről megismerni a világcég módszertanát, sőt a nap végére a hivatását is.

Párkányi Gábor üzletágvezető köszöntője után ismertette a DNS-szekventáló NGS vizsgálati módszert, mely nagy jelentőséggel bír élelmiszer-hamisítások felfedésében. Beszédében kiemelte a minőségellenőrzések fontosságát, melyek egy esetleges pertől is megvédhetik a gabonával kereskedő feleket, ugyanúgy a gazdákat, mint a kereskedőket.

Molnár Lajos laboratóriumvezető előadásában elmondta, hogy 2012-ben született meg a döntés arról a ma látható laboratóriumról, mely az élelmiszerlánc minden lépését képes lefedni szolgáltatásaival. Hangsúlyozta az SGS küldetését, miszerint hazánkban jó minőségű, biztonságos élelmiszer kerüljön a boltok polcaira.

Az európai régióban is egyedülálló, több, mint 1200 paraméterre akkreditált labor a termőföldtől az asztalig kínál vizsgálatokat, ezzel elősegítve a hazai élelmiszerlánc fenntarthatóságát. Az elmúlt évben közel 400 ezer vizsgálatot végeztek, 9 M tonna szemes termény mintavételezésével.

Juhász István vizsgálóhely-vezető arról a 2012 óta működő szolgáltatásról számolt be, amivel a növényvédőszer engedélyeztetéséhez kapcsolódóan hatékonysági vizsgálatokat végezhetnek szántóföldön, kis- és nagyparcellán egyaránt.

A vizsgálatban újdonság az NDVI kamerával felszerelt drón segítségével készült értékelés, amivel az emberi érzékszervek tudásához képest kisebb eltérések észlelése, valamint az adatok tetszés szerinti megjelenítése és digitális térkép készítése valósítható meg.

A Servitec Kft.-t képviselő Nógrádi Krisztina és Nógrádi Sándor előadása zárta a nyílt nap első programrészét, akik a Foss NIR (Infratec) hálózati alkalmazását mutatták be az SGS referencia laboratórium hátterével.

A vendégek személyre szabott érdeklődési kör alapján csoportokban tekintették meg az 1500 nm-es laboratóriumot. Érzékszervi, kémiai/reológiai, talaj- és mikrobiológiai vizsgálatok mellett a nagyműszeres analitika terén nyertek új információkat.

A Szuro-Trade Kft. jóvoltából egy síktárolós, valamint egy kamionos kukorica-mintavételezésre is ellátogathattak a résztvevők. Párkányi Gábor kiemelte a vizsgálat előtti gyakorlati tervezés fontosságát, valamint ismertette a szabvány szerinti reprezentatív mintavétel módját. Bármilyen iparágban dolgozunk, az ellenőrzés elengedhetetlen része a munkafolyamatainknak. Ha pedig a végtermékünk maga az élelmiszer, akkor fogyasztóként joggal el is várjuk, hogy ellenőrzött és hibátlan termék kerüljön az asztalunkra. Az SGS Labor Nyílt Napján ebbe a „háttérmunkába” nyerhettünk egész közelről bepillantást. Hallhattunk a GMO-tartalom megállapításáról, vagy épp a faj- és fajtaazonosság kérdésének létjogosultságáról is előadást, ami a XXI. században már megkerülhetetlen feltétele – különösen most nálunk – az élelmiszerelőállításnak.

„A világ legversenyképesebb és legeredményesebb szolgáltató vállalatává kívánunk válni. Ellenőrzési, igazolási, vizsgálati és tanúsítási szolgáltatásainkat folyamatosan fejlesztjük, hogy kategóriájukban a legjobbak legyenek. Ez a küldetés vállalatunk lelke” – ez egyértelmű volt a kulisszák előtt és mögött is Nyíregyházán.

Sándor Ildikó