Aszály után az özönvízben is bizonyítottak a Dekalb-fajták

A széles és változatos genetikai hátteret, a jelentős költségmegtakarítást nyújtó jellemzőket, például a vízleadó és kiemelkedő stressz tűrő képességet jelölte meg a Dekalb kukoricafajták sikerének kulcsaként Szanyi István, a Monsanto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a december elején megtartott üzleti értekezleten. A Dekalb hibridek hazai térnyerése töretlennek látszik, számos tulajdonságban megelőzik a hazai vetélytársakat – hangoztatta a kelet-európai fejlesztésvezető, Csengődi Péter. Jól vizsgáztak az idei rendkívül csapadékos időjárási körülmények mellett a Monsanto új hibridjei a termőképesség és a szárazságtűrés folyamatos javulásán túlmenően többek közt az agronómiai tulajdonságaiknak köszönhetően (korai fejlődés, szárszilárdság stb.) is.

„A Dekalb-fajták esetén azon dolgozunk, hogy termékeinkkel, a kereskedelmi hálózatban nyújtott szolgáltatásainkkal hozzájáruljunk partnereink sikeréhez. Hiszen pontosan tudjuk, hogy mi csak akkor lehetünk sikeresek, ha a termelő gazdák is sikeresek” – hangoztatta. Ugyanakkor elismerte, a gazdák számára nehezen megjegyezhetők a hibridek nevei. Az ismertséget kívánják növelni a fajtára jellemző tulajdonságok hangoztatásával, így született meg az Aszálylovag, Eminens, Aranyszemű, Rajt-cél győzelem stb. ragadvány elnevezés.

A korai csoportban a DKC4590 „Eminens” hibrid érdemelte ki a csillagos ötöst. A kísérleti parcellán, éréscsoportjában fej-fej mellett szerepelt az élen a DKC4795 „Aszálylovag” hibriddel, illetve a 2. helyen végzett a Magyar Kukorica Klub Top 20 kísérletében. Négy év kísérleti tapasztalatai szerint flexibilis csőtípusának köszönhetően a nagy termések eléréséhez nem igényli a magas tőszámok használatát.

Az DKC4608 (FAO 390) hibrid az „Aranyszemű” jelzőt kapta a magas hektoliter-tömegű, kemény magja, sötétsárga színű fényes termése után.

A termés mennyiségét, minőségét és a költségek alakulását számon tartó gazdák figyelmét a terménypiac értékesítési stratégiák helyes megválasztására hívta fel a figyelmet Potori Norbert, az Agrárgazdasági Kutató Intézet főosztályvezetője. Számos kukorica tőzsdei praktikával igazolta, hogy az eladás megosztásával, időzítésével és egyéb piaci műveletekkel növelhető a gazdálkodás eredményessége.

monsanto