fbpx

Erősödik, javul az EU mezőgazdaságának ellenálló-képessége

Írta: Kohout Zoltán - 2024 december 20.

Az Európai Bizottság legfrissebb, uniós mezőgazdasági kilátásokról szóló jelentése egy ellenálló mezőgazdasági ágazatot vetít előre, ami képes alkalmazkodni az éghajlatváltozás, a fenntarthatósági aggályok és a változó fogyasztói kereslet kihívásaihoz.

A 2035-ig szóló piaci előrejelzés realista, nem takargatja a problémákat. Például azt a tényt, hogy bár az EU továbbra is nettó agrár-élelmiszer exportőr, és a legtöbb áru tekintetében továbbra is önellátó, ez változhat. Ilyen intő tény például a (nem baromfi-)hústermelés csökkenése, a gabona- és a tejtermelés növekedésének lassulása, illetve a baromfihús és hüvelyesek termelésének növekedése. Míg a makrogazdasági, kereskedelmi és éghajlat-változási körülmények továbbra is változékonyak, a jelentés számos környezeti és éghajlati mutató javulását is mutatja, kiemelve a környezetileg fenntarthatóbb mezőgazdasági ágazat felé való átállást. Számítani lehet a reál-GDP növekedésére, az infláció 2%-ra mérséklődésére. Más jellegű, de várható változás a (főleg marha- és sertés-) húsfogyasztás várható további csökkenése és vele párhuzamosan a növényi fehérjefogyasztás növekedése.

Mindez vélhetően magával vonja majd, hogy a gabonafélékről és a repcéről – takarmány- mellett az iparban is keresett – a szójabab, egyéb olajos magvak és hüvelyesek felé fordulnak a gazdák, de minden szegmensben nőni fog a termésátlag. Az ültetvények termőterülete várhatóan növekedni fog, az állandó gyepek és az ugarok pedig változatlanok maradhatnak. Ugyanakkor – mint arról nemrég az Agrárágazat is írt – vészharangot kongatnak a gyümölcságazatban az időjárási és kártevő-kihívások, a dráguló termelés, a növényvédőszer-hatóanyagok kivonása miatt.

Az EU tejágazata fordulóponthoz ér a jelentés szerint: a tejelőtehén-állomány csökken, amit már a hozamnövekedés sem kompenzál, így az EU tejtermelése várhatóan csökkenni fog. Akárcsak a hústermelés, miután a húsok iránt csökken a vásárlói kereslet, és a fenntarthatósági törekvések már megjelennek a támogatási rendszerekben, banki hitelkritériumokban. Növekedés legfeljebb a baromfi- és kiskérődző-szektorban lehet.

A jelentés tartalmaz egy izgalmas stressz-tesztet is, amelynek célja az volt, hogy modellezzék: hogyan hatna az EU mezőgazdaságára és az ellátási láncokra egy hozamnövekedési sokk, egy extrém szélsőséges időjárási esemény.