fbpx

Figyelem: új döntés az öntözésről!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 15.

Szerdán megváltoztak az öntözési pályázati lehetőségek – így már több a reális esély megfelelő öntözés-beruházási tervekre!

 

Reális beruházásokat érlelhet

Erről az agrárminiszter beszélt a napokban az Agro-Harta Zrt.-nél megvalósított öntözési mintaprogram átadásán. Nagy István megerősítette, hogy az állam célja a jelenlegi, 90 ezer hektár alatti öntözött terület nagyságának 10 éven belül 400 ezerre növelése, amit évi 17, összesen 170 milliárddal alapoz meg a nemzeti költségvetés. Nagy István bejelentette, hogy a Vidékfejlesztési Programban az öntözéses beruházások pályázati feltételeit módosítják: többen és könnyebben élhetnek a jövőben ezzel a lehetőségekkel. A kormány szerdai döntése engedélyezi, hogy a pályázható összeg maximum felső határa az eddigi 500 millió forintról 2 milliárd forintra nőjön. Ezzel – bíznak benne – lehetőség nyílik a változatlanul 50%-os támogatási intenzitás mellett életszerű pályázati feltételekkel, megfelelő öntözési beruházások támogatására, megvalósítására.

 

Brutális nyereséget hozna

Kétségkívül az új agrárvezetés egyik legfontosabb előrelépése az öntözésfejlesztés megindítása. A szakértők szerint óriási tartalékok vannak a hazai agrárium rendszerében – amiket az öntözött területek növelésével lehet kiaknázni. Becslések szerint 1 hektár öntözött termőföld körülbelül 1 millió forintos termelési értéket állít elő, míg az öntözés nélküli ugyanekkora terület ennek alig 40%-át. Ha csak félmillió hektáronkénti plusz előállított értékkel kalkulál is egy becslés, akkor a hazai, durván 5 millió hektáros termőterületre vetítve 2500 milliárdos termelésiérték-növekedés várható. Ennek a nyereségtartalma a jelenlegi – mintegy 2800 milliárd forintos össz agrárteljesítménynek majdnem harmada – 1000 milliárd forint lehetne.