Megesszük a Föld nevű bolygót – felelős a mezőgazdaság

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 10.

Az ember okozta üvegházhatású-gázkibocsátás egyharmada az élelmiszerlánchoz kötődik a Földön – mutatták ki egy kutatás során a tudósok. Ez alapján egyértelműen a mezőgazdaság lett kikiáltva felelősnek, drasztikus változtatásokra, szemléletváltásra van szükség.

A földterületek átalakítása mezőgazdasági célokra, az erdőirtás, a trágyázás, a haszonállatok és a hulladéktermelés mind hozzájárulnak ahhoz a kibocsátáshoz, amely a bolygó 7,7 milliárdos népességének élelmezéséhez szükséges rendszerből származik – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő oldalon.

 

Mezőgazdasági művelésre előkészítés
Meg kell találni a helyes egyensúlyt a mezőgazdaság környezeti terhelése és az emberiség élelmezése kapcsán (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az élelmiszerek éghajlati lábnyoma

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) szakemberei által vezetett legújabb kutatás az első, amely felölel minden országot és szektort a termeléstől kezdve a csomagoláson és az elosztáson át az élelmiszerhulladék kidobásáig.

A Nature Food című folyóiratban publikált jelentés egy új globális adatbázisra épül, amely az élelmiszerrendszer üvegházhatású-gázkibocsátására vonatkozó becsléseket tartalmaz az 1990 és 2015 közötti időszakra vonatkozóan.

A szakemberek szerint 2015-ben az élelmiszerrendszerhez köthető kibocsátások voltak a felelősek a globális emisszió 34%-áért.

 

Szén-dioxid és a többi gáz

A kibocsátások közel 50%-a szén-dioxid, amely elsősorban a földhasználatból, valamint a csomagoláshoz, szállításhoz és feldolgozáshoz kötődő energiafelhasználásból eredt.

A kibocsátások egyharmada a mezőgazdaság különböző területeihez kötődik: haszonállatok tenyésztése, valamint a rizstermelés és a biohulladékból eredő metán tette ki.

A fennmaradó rész döntően a megtermékenyítő közegekből származó dinitrogén-oxid volt, de a szakemberek szerint a fluorozott gázok mennyisége is egyre növekszik.

 

Mezőgazdasági művelésre előkészítés
A mezőgazdasági termelésbe vont területek miatt egyre kevesebb a zöld terület (Fotó: Barna Ferenc)

 

A hat legnagyobb élelmiszerrendszer-kibocsátó

2015-ben a globális kibocsátásból 13,5%-ban Kína, 8,8%-ban Indonézia, 8,2%-ban az Egyesült Államok, 7,4%-ban Brazília, 6,7%-ban az Európai Unió és 6,3%-ban India részesedett.

A globális élelmiszerrendszer egyre energia-intenzívebbé válik: a kibocsátásának csaknem egyharmada közvetlenül az energiafogyasztásból származik.

A jelentés szerint 2015-ben a szállítás az összkibocsátás 4,8%-áért, míg a csomagolás az 5,4%-ért volt felelős.

A szakemberek a hatékonyságot növelő irányelvek bevezetésére, az ellátási láncon belüli kibocsátás csökkentésére és az egészségesebb ételekhez való hozzáférés elősegítésére szólítanak fel. Az EU Közös Agrárpolitikája is zöldíteni szeretné a mezőgazdaságot, nem véletlen, hogy a precíziós termelést, adatalapú, digitális megoldásokra való törekvést támogatja.

 

Forrás: PhysOrg

Összeállította: Barna Ferenc