fbpx

Folyékony fejtrágyázás kompromisszumok nélkül

Írta: - 2018 március 15.

Fejtrágyázás folyékony termékekkel

A tápelemek között a nitrogén kapcsolata a legszorosabb a termésmennyiséggel, így pótlása a modern mezőgazdaságban megkerülhetetlen. A fejtrágyák között a folyékony UAN-oldatok számos előnnyel rendelkeznek, melyek különösen száraz évjáratokban mutatkoznak meg. Homogén kijuttatásuk könnyen biztosítható, és számolhatunk levélen keresztüli hasznosulásukkal is, melyről a szilárd fejtrágyák esetén nem beszélhetünk.

Hatékonyság javítás, veszteség csökkentés

A fejtrágyázás során igazi kihívást jelent a gyökérzóna ásványinitrogén-tartalmának fenntartása és a veszteségek csökkentése, melynek jelentős része a kimosódásnak köszönhető. A nitrát nitrogén különösen érzékeny a kimosódásra. Ezért kézenfekvő megoldásnak tűnik az ammóniumot nitráttá alakító folyamat, a nitrifikáció mikrobiális gátlása. Magyarországon is rendelkezésre állnak olyan inhibitorok, melyekkel ez megoldható. Azonban ne felejtsük el, hogy a nitrát képződését gátló készítmények értelemszerűen nem hatnak a fejtrágyák nitráttartalmára.

Paradigmaváltás a folyékony fejtrágyázásban

A Timac AGRO a folyékony fejtrágyák hatékonyságát javítandó hozta létre a RHIZOVIT komplexet, mely 3 oldalról támogatja a modern fejtrágyázást. A RHIZOVIT-tal nemcsak a hatóanyag védelemben, hanem a növény nitrogén felvételének és a talaj nitrogénszolgáltató képességének szabályozásában rejlő lehetőségeket is kihasználhatjuk. A RHIZOVIT-ben lévő LCN egyensúlyt teremt a talaj ásványi N formái között, a polikarboxil-metilészter többlet tápanyaghoz juttatja a növényt, mivel fokozza az ásványosodásért felelős baktériumok szaporodását. A HTB pedig azzal támogatja az így keletkezett többlet tápanyag hasznosulását, hogy fokozza a gyökerek tápanyagfelvételét. A EXCELIS folyékony fejtrágyák családjában található RHIZOVIT a nitrifikáció gátlása nélkül éri el a kijuttatott nitrogén-hatóanyag jobb hasznosulását, és többlet tápanyaghoz juttatja a növényt az ásványosodás fokozásával. A RHIZOVIT hatása egyformán érvényesül az UAN-oldatokban lévő karbamid-, ammónium- és nitráthatóanyagok esetén. Ezzel kompromisszumok nélküli, ideális megoldást nyújt a modern folyékony fejtrágyázásra.

www.timacagro.hu